Kar 96 odstotkov migrantov v nemškem okraju Salzlandkreis je brezposelnih!

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

V nemškem okraju Salzlandkreis v Saški-Anhalt je kar 96 odstotkov migrantov brezposelnih. Glavna razloga naj bi bila neznanje nemškega jezika in pomanjkanje izobrazbe. Samo 56 od 1350 jih je našlo službo.

Po poročanju spletnega portala Breitbart se nemški okraj Salzlandkreis na vzhodu Nemčije v deželi Saška-Anhalt ukvarja s problemom zaposlitve migrantov iz Sirije in Afganistana, ki so drli v Evropo v času velikega migrantskega vala. Samo 56 od 1350 migrantov nastanjenih v okraju je bilo sposobnih najti redno zaposlitev. Kljub temu je to dvakrat več kot leto prej, ko je le 24 migrantov našlo redno zaposlitev.

Glavni razlog za nezmožnost zaposlitve naj bi po navedbah direktorja okrajne agencije za zaposlovanje Thomasa Holza bilo neznanje nemškega jezika in otežen postopek priznavanja izobrazbe. Ob tem je še dodal, da so nekateri izmed migrantov v Nemčiji že več let, a še vedno ne govorijo nemškega jezika. Po trditvah nemškega zveznega zavoda za zaposlovanje iz lanskega leta naj bi bilo 74 odstotkov na novo prispelih migrantov primernih samo za preprosta fizična dela ter tako nezmožnih zapolniti vakuum v nemški potrebi po visoko kvalificirani delovni sili.

Nemško gospodarstvo trpi
Čeprav so številni ekonomi vztrajali pri trditvi, da bodo migranti na dolgi rok koristili nemškemu gospodarstvu, pa poročilo Inštituta za raziskovanje zaposlovanja (IAB) v Nurembergu iz leta 2016 trdi, da bodo negativne posledice migrantske krize odmevale še leta in negativno vplivale na nemško gospodarstvo. Ključni vzrok naj bi bil v neznanju nemškega jezika in pomanjkljivi izobrazbi v državah njihovega izvora. Ker migranti niso zaposljivi, bodo za vedno ostali problem države in davkoplačevalcev.

Nemška vlada je v letu 2016 zapravila 21,7 milijard evrov na raznorazne migrantske programe.

Ivan Šokić