Kar devet od desetih “mladoletnih” migrantov je starejših od 18 let

Vir: Facebook

Od začetka migrantske krize so slovenski mediji polni solzavih zgodb o begunskih otrocih, ki v Evropski uniji iščejo zatočišče pred vojno vihro, v tujini pa jih imenujejo mladoletni migranti.  Eno izmed takšnih zgodb je objavil švedski časnik Gothenburg-Post, ki je opisal zgodbe mladoletnikov, kako so bežali pred nasiljem, pri sebi pa niso imeli ničesar drugega razen telefona.

Nenavadno pa je, da so bili omenjeni “mladoletniki” že na prvi pogled videti veliko starejši. Očitno neskladje med številom let, ki so si jih pripisali, in stanjem v “naravi” je zmotilo konkurenčni spletni portal Avpixlat, ki se je odločil zgodbo raziskati. Zelo hitro so ugotovili (potem ko so odprli Facebook profil enega izmed migrantov), da migrant niti približno ne more biti mladoleten niti žrtev vojnega nasilja. To je bilo razvidno z njegovih fotografij, na katerih je s sončnimi očali poziral v Istanbulu, na drugih fotografijah pa se je sončil v hotelu ob bazenu.

Ko so brskali dalje, so prišli do naslednje absurdne ugotovitve. Zabi Nasro, domnevna afganistanska vojna sirota, ki se je do tistega trenutka izdajal za 16-letnika, se je leta 2008 registriral na spletni strani za iskanje zmenkov. To pomeni, da se je registriral, ko je bil star 8 let. Na strani za zmenkarije je bilo sicer navedeno, da ima 24 let.

Podobno zgodbo je objavil medij Nyheter, ki je predstavil mladoletnega (predvidoma starega 17 let) Mohameda Amirija, ki je prišel na Švedsko zaradi želje po boljšem življenju. Ali je Mohamed v resnici star 17 let, se lahko odločite potem, ko kliknete tukaj. Nek drug Švedski spletni portal, imenovan Kristianstadsbladet, se je odločil razkrinkati resnično starost migranta, ki je trdil, da je star 14 let.  “Navdihnila” jih je zgodba o tem, kako je zmagal na nekem šolskem atletskem tekmovanju. Ali je v resnici spadal v kategorijo 14-letnikov, lahko preverite tukaj.

Mladoletniki skoraj vedno do pravice do bivanja
Število otrok, ki na Švedskem iščejo azil, je v preteklih desetih letih eksplodiralo, predvsem zaradi tega, ker otroci v skoraj vseh primerih dobijo pravico do bivanja, kasneje pa tudi švedsko državljanstvo. Švedske oblasti, ki so odgovorne za sprejemanje migrantov, naj sploh ne bi preverjale starosti migrantov, predvsem zaradi obsega dela, ki ga imajo že iz preteklih let.

Na Norveškem preverjajo starost z rentgenskimi slikami zob
Na Norveškem, kjer se ne soočajo s tako velikim navalom, so se odločili preveriti starost migrantov, ki se izdajajo za mladoletne in so hkrati brez uradnih dokumentov.  Na spletni strani sverigesradio.se je mogoče prebrati, da starost preverjajo z rentgenskimi slikami zob. Njihove ugotovitve so šokantne, vendar vedno več ljudi ne presenečajo. Kar v devetih primerih od desetih se izkaže, da so domnevni mladoletniki starejši od 18 let, v nekaterih primerih pa naj bi se o starosti lagali tudi za deset let razlike.

Tino Sanandaji: Švedska je ujeta v psihozo
Iz tega vidika je povsem razumljivo, zakaj se stroški migrantske krize kopičijo in kopičijo. Tino Sanandaji, kurdski profesor ekonomije, ki živi in dela na Švedskem, je prepričan, da švedska vlada dela veliko napako, ko v majhno državo sprejema velike količine migrantov, za katere nato porablja sredstva, ki bi morala biti v prvi vrsti namenjena revnim Švedom. Meni, da se to dogaja zato, ker je država ujeta v masovno psihozo, saj je vsakdo, ki odprtim mejam nasprotuje, označen za rasista.

“Omejevanje zdravstva in šolstva za milijone revnih zato, da bi si lahko privoščili manjše število dragih beguncev, ni “odgovornost”, to je popolna norost. Kaj takega se lahko zdi smiselno samo naši vladi, ki je ujeta v masovno psihozo. To ,kar namerava storiti naša vlada, je napaka zgodovinskih razsežnosti in tisti, ki bodo to izvedli, imajo veliko življenj v svojih rokah,” je dejal ekonomist oktobra preteklega leta. 

Ali se bomo s podobno situacijo morali soočiti tudi v Sloveniji? V preteklih dneh je vlada Mira Cerarja zaskrbljene Slovence in Slovenke, ki so protestirali širom države, prepričevala, da so migranti, ki bodo v okviru prerazporeditvenih kvot pristali v Sloveniji, povečini mladoletniki in družine, a se je kaj kmalu izkazalo, da ni tako.

Ž. K.