fbpx

Kar je bilo dolgo znano, zdaj tudi znanstveno potrjeno: Covid-19 se lahko prenaša tudi, ko okuženi ne kaže znakov bolezni

(foto: Xinhua, STA)

Nedavne analize širitve okužbe s Covid-19 v Singapurju in mestu Tianjin na Kitajskem so pokazale, da se je velika večina okuženih ljudi okužila od ljudi, ki so končali v karanteni, še preden so kazali znake bolezni. Na Nova24TV smo že konec januarja opozarjali na ugotovitve znanstvenikov, da se koronavirus lahko prenaša že v času inkubacijske dobe.

Potrditev odkritja, da se koronavirus Covid-19 lahko prenaša tudi v času inkubacijske dobe, ko okuženi še ne kaže nikakršnih znakov bolezni, povzroča sive lase epidemiologom po svetu, ki ugotavljajo, da so ukrepi, kit je karantena in samoizolacija veliko manj učinkoviti, kot bi bili drugače.

O dejstvu, “da naj bi se po trditvah znanstvenikov lahko virus s človeka na človeka prenašal že v času inkubacijske dobe, pa nas lahko skrbi zaradi skupine ljudi, ki niso podvrženi temeljitim zdravniškim pregledom,” smo na Nova24TV poročali že 27. januarja 2020. Naših svaril vlada Marjana Šarca takrat ni jemala resno.

“To je bila ena prvih stvari, ki nas je skrbela, ko se je začel izbruh,” je povedal profesor za dinamiko kužnih bolezni na Imperial College London, Steven Riley. “Tega si nismo želeli. To je ena stvar za katero si res nismo želeli, da bi se zgodila.”

Potrebno družbeno distanciranje
Raziskovalci iz Belgije in Nizozemske so se po poročanju Guardiana posluževali podatkov o izbruhu Covid-19 v Singapurju in kitajskem mestu Tianjin, da bi oblikovali tako imenovani “generacijski interval” smrtonosnega koronavirusa. S pomočjo generacijskega intervala je namreč mogoče določiti s kakšno hitrostjo se bo odvijal izbruh nalezljive bolezni.

Po mnenju raziskovalca Tapiwe Ganyanija, ki je bil del raziskovalnega skupine, so potrebni dodatni ukrepi, kot je uvajanje družbene distance, da ib lahko spešno zatrli širitev koronavirusa.

Ivan Šokić