fbpx

Karamarko: Lustracija ni lov na ljudi, temveč borba za suvereno državo

Tomislav Karamarko (foto: STA).

Tomislav Karamarko se od nastopa nove hrvaške vlade močno zavzema za lustracijo. Kot je pojasnil, ne gre za lov na ljudi, pač pa je to boj za suvereno hrvaško državo in odločitev, da ne želijo imeti več ničesar skupnega z vrednotami pred devetdesetimi leti prejšnjega stoletja. Glavni cilj ob oblikovanju nove vlade je bil zanj ta, da z vodilnih mest odstrani t. i. neokomuniste ter onemogoči protihrvaško delovanje. 

”Lustracija ni lov na neke ljudi, pač pa je zamenjava družbene klime in zavzemanje za resnico. Lustracija je boj za suvereno hrvaško državo s pravili in čistimi definicijami. Lustracija je naša odločitev, da ne želimo imeti več ničesar z vrednotami pred devetdesetimi leti prejšnjega stoletja,” je dejal predsednik HDZ in podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko ob nedavnem praznovanju 26. obletnice lokalnega odbora HDZ Imotski.

Ne morejo nam ponujati nekaj, kar smo na začetku devetdesetih zavrgli’
Dejal je, da je lustracija njihova odločitev, da bo suverena Hrvaška zgrajena na vrednotah vojne za osamosvojitev, njenih veteranov in Franja Tuđmana. “Ne morejo nam danes krogi ljudi ponujati nekaj, kar smo na začetku devetdesetih let želeli zavreči. Ne morejo nam ponujati neke boljševistične mentalitete,” je bil neposreden Karamarko.

Prav je, da se ve, kdo so bili agresorji
Ko so novinarji Karamarka vprašali, kako komentira izjave novega ministra za vojne veterane Mija Crnoja, ki je dejal, da ne odstopa od ideje registra izdajalcev, je odgovoril, da je potrebno razumeti čase, v katerih so se veterani boljevali za državo. ”Branilci so bili na neki točki preganjani in ponižani, zmerjani, da niso pravi branilci. Tisti, ki so naredili spisek veteranov, so dobili tudi nekaj deset lažnih veteranov. Prav je, da se ve, kdo so bili agresorji, in mislim, da je to vprašanje popolnoma legitimno. Ne gre za to, da bi lovili ljudi, pač pa iščemo resnico.”

Kot je še dodal Karamarko, je bil Mijo Crnoja heroj vojne za neodvisnost in policijski specialec, zato ga podpira. Poudaril je, da je HDZ-ju uspelo odstraniti protihrvaška gibanja iz parlamenta, predsedniškega mesta ter vladne hiše.

Glavni cilj je z vodilnih funkcij spraviti neokomuniste
Čeprav Imotska krajina v vladi nima svojega predstavnika, Karamarka za prihodnost te regije ne skrbi nič bolj kot za ostalo Hrvaško. ”Ogrožena je vsa Hrvaška enako, ne samo Imotska krajina,” je dejal ter izrazil obžalovanje, da v vladi tokrat nimajo predstavnika: “Ampak nam je bilo najbolj pomembno narediti tako kombinacijo, da bo ta neokomunistična in nedržavna oblast izpadla iz vlade.”

M. G.