fbpx

Karamarko razočaran nad izsiljevanjem Mosta: “Na Hrvaškem bodo že kmalu nastopile predčasne volitve”

Tomislav Karamarko (foto: STA).

Predsednik opozicijske HDZ Tomislav Karamarko je prepričan, da bodo glede na to, kakšne pogoje je za vstop v vlado postavil Most neodvisnih list – na Hrvaškem že kmalu predčasne volitve. Na take pogoje njegova desnosredinska Domoljubna koalicija ni mogla pristati, levosredinska Hrvaška raste pa je to storila le “zaradi stolčkov”, je dodal.

“Na vse te pogoje nismo mogli pristati, ker smo racionalni in moralni. To bi moral biti velik kompromis in kemija, da bi se vse skupaj sestavilo. Očitno so presodili stolčki. SDP želi ostati na oblasti. Že vedo, zakaj, kmalu pa bodo to vedeli tudi vsi drugi,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Karamarko pred sedežem stranke v Zagrebu.

Karamarko je prepričan, da se je Most iz moralne vertikale, kar bi moral biti, spremenil v lovca na stolčke. Za premierja in predsednika SDP Zorana Milanoviča, ki vodi levosredinsko koalicijo Hrvaška raste, pa je dejal, da je politika zanj umetnost prevar.

Karamarko pogoje Mosta označil za izsiljevanje
Karamarko je v soboto zvečer po vsega petnajstih minutah zapustil tristransko srečanje z Mostom in Hrvaško raste, saj po njegovih besedah Domoljubna koalicija ne more pristati na pogoje, ki jih je za sodelovanje postavil Most. Karamarko je le-te označil za izsiljevanje.

Milanović najprej proti, nato za sodelovanje z Mostom
Prvi mož HDZ-ja se je v soboto pred tristranskim sestankom po telefonu slišal tudi z Milanovićem, s katerim sta se pogovarjala, kako bosta nadaljevala. Sam mu je napovedal, da HDZ ne bo podpisal predlogov Mosta. “Imel sem občutek, da so proti tudi oni. Pa celo Milanović mi je predlagal, da bi se morala skupaj izreči, ali smo za nove volitve,” je še pojasnil Karamarko.

Ko pa sta bila Karamarko in Milanović pred predsednikom Mosta Božom Petrovom skupaj, je bila zgodba drugačna: Milanović je vztrajal, naj Karamarko najprej pove, ali bo podpisal sporazum z Mostom, in ko je predednik HDZ rekel, da tega ne bo storil, je Milanović dejal, da ga sam bo, je potek sobotnih pogovorov še opisal Karamarko.

Milanović ne bo več premier
Tako naj bi zdaj pogajanja nadaljevala le Most in Hrvaška raste, Milanović pa je po koncu sobotnih pogovorov napovedal, da so pristali na to, da sam ne bo več premier. Upa sicer, da bo to nekdo iz Mosta in da ne bo povsem nestrankarski kandidat. Obe strani napovedujeta, da bosta podrobnosti dorekli do torka, ko je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sklicala nov krog posvetovanj o sestavi vlade.

Poslanec Mosta Miro Bulj je sicer danes po zasedanju sveta stranke sporočil, da bodo HDZ-ju dali še eno možnost za vrnitev na pogajanja. Tako so se odločili, ker sta jih tako ena kot druga stran že večkrat zavrnili, njim pa so v interesu predvsem reforme, ki pa jih, kot menijo, ne bo mogoče izvesti brez sodelovanja vseh treh strank, je povedal Bulj.

N. K., STA