Katalonci bodo množično demonstrirali pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu v podporo izigranim predstavnikom

Foto: epa

Danes bo deset tisoče kataloncev potovalo v Strasbourg, da bi demonstrirali ob novem Evropskem parlamentu. Zahtevali bomo, da smejo biti katalonski predstavniki, izvoljeni s strani dveh milijonov ljudi, poslanci v evropskem parlamentu – nekaj, kar želi Španija preprečiti. Gre za legitimnega predsednika Katalonije, Carlesa Puigdemonta, podpredsednika Oriola Junquerasa in svétnika Tonija Comína, ki so bili nezakonito odstavljeni s strani španske vlade zaradi organizacije referenduma o samoodločbi, na katerem je glasovalo 2,3 milijona Kataloncev.

Referendum je bil namenjen ustvarjanju pritiska na špansko vlado, da organizira skupno dogovorjeni referendum, kot npr. tisti na Škotskem in v Quebecu. Toda španska vlada tega ne želi dovoliti v strahu, da bi morda zmagala opcija neodvisnosti.

In po tem je, kot smo vsi videli, poslala policijo pretepati volivce. Potem je manipulirala s sodstvom, da bi gibanje za neodvisnost stisnila v kot – pridržani so obtoženi nasilnega upora z zapornimi kaznimi do 25 let.

Foto: epa

Zaradi tega so se nekateri katalonski voditelji, kot sta Puigdemont in Comín, odločili zapustiti Španijo in se prepustiti evropskemu pravosodnemu sistemu (belgijskemu, nemškemu in angleškemu), prepričani, da jih bo špansko pravosodje s pomočjo laži o nasilju obsodilo. Za Junquerasa, ki je v priporu že skoraj dve leti, se pričakuje, da bo obsojen na večletno zaporno kazen – navkljub dejstvu, da je bilo na sojenju, ki je bilo prenašano po televiziji, potrjeno, da je šlo zgolj za manjše kaznivo dejanje, ki naj ne bi vodilo do zapora. Če bi ti preganjani postali poslanci v Evropskem parlamentu, bi jim to omogočilo, da se izognejo maščevanju španskega pravosodnega sistema, zahvaljujoč parlamentarni imuniteti. 2. julija bo potekala največja demonstracija pred Evropskim parlamentom doslej. Potrebujemo Evropo, da se zavemo, da to ni več zgolj španska notranja zadeva, temveč evropski spor ter da bi se morala Evropa vključiti v preprečevanje umazane igre Španije. Želimo referendum.

Jordi Oriola Folch