fbpx

Katalonci začeli postopek odcepitve od Španije

Foto: epa

Katalonski parlament je potrdil resolucijo, s katero se začenja kar 18 mesecev dolg postopek odcepitve od Španije. Vse večje stranke španskega nacionalnega parlamenta proti odcepitvi. Španski predsednik vlade napovedal izpodbijanje resolucije na ustavnem sodišču. 

Za potrditev resolucije, ki naj bi veljala kot uraden uvod v neodvisno državo Katalonijo, je glasovalo 72 poslancev, proti pa jih je bilo 63. ”S to resolucijo pričenjamo gradnjo države,” je sprejetje komentiral poslanec Raul Romeva. V resoluciji je zapisano, da bo v 30 dneh steklo delo za spremembo zakonodaje, ki bo omogočila vzpostavitev ločenega sistema socialne varnosti in državnih financ, hkrati pa je navedeno, da se katalonski parlament pri procesu odcepitve ne bo podrejal odločitvam inštitucij španske države, še posebej ne ustavnega sodišča. 

Španski premier resolucijo iznačil za provokacijo
Španski predsednik vlade Mariano Rajoy je odločen preprečiti katalonsko osamosvojitev. Resolucijo je ob njeni vložitvi označil za dejanje provokacije, ki ne bo imelo nobenega učinka, in napovedal, da se bo v primeru njene potrditve obrnil na špansko ustavno sodišče.

Nacionalni pakt proti katalonskemu separatizmu
Katalonija je sicer gospodarsko najmočnejša regija Španije, ki ustvari približno 20 odstotkov bruto domačega proizvoda države. A obenem spada tudi med pokrajine z najvišjo zadolženostjo. Osamosvojitvi Katalonije nasprotuje večina glavnih strank v Španiji. Konec oktobra so te stranke sklenile dogovor o skupni obrambi narodne enotnosti, nekakšen “nacionalni pakt” proti katalonskemu separatizmu.

M. G.