fbpx

Katalonski politik ni želel priseči zvestobe kralju, požvižga se tudi na špansko ustavo

Foto: epa

Separatistični katalonski politik Carles Puigdemont ni želel priseči zvestobe španskemu kralju, ko je v torek prisegel kot predsednik nove katalonske vlade. Med slovesnostjo prav tako ni želel priseči na špansko ustavo. Obljubil pa je, da bo služil Kataloncem.

Novi predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont je obljubil, da bo nadaljeval prizadevanja za neodvisnost Katalonije. Španska vlada sicer trdi, da odcepitve Katalonije ne bo dovolila pod nobenim pogojem.

Španska vlada bo poskušala spodbijati prisego
V Madridu so se ogorčeno odzvali na Puigdemontovo prisego. Vlada bo po poročanju preverila pravne poti za spodbijanje prisege. “Zakone je treba spoštovati. Tisti, ki meni, da je nad zakoni, bo imel težave,” je danes povedala namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Katalonski parlament je v nedeljo s 70 glasovi za in 63 proti izglasoval Puigdemonta za novega predsednika katalonske vlade. S tem je na položaju nasledil Arturja Masa, ki ni uspel pridobiti zadostne podpore.

Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije od Španije, so dogovor o oblikovanju nove regionalne vlade dosegle v soboto in tako preprečile ponovne volitve.

Leva stranka CUP nove vlade ne bo podprla
Na septembrskih volitvah v Kataloniji je največ glasov prejelo Masovo zavezništvo separatističnih strank, ki pa mu z 62 sedeži v 135-članskem regionalnem parlamentu ni uspelo osvojiti absolutne večine. Za to bi potrebovalo še podporo leve stranke CUP, ki pa se je pred tednom dni odločila, da nove vlade z Masom na čelu ne bo podprla.

N. K., STA