fbpx

Katar zavrača ultimat arabskih držav, k mirni rešitvi spora poziva celo Putin

Foto: epa

“Te seznam zahtev je treba zavrniti. To ne pomeni, da ga je treba sprejeti ali da se je treba pogajati,” je dejal katarski zunanji minister, šejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani med svojim obiskom v Rimu. Minister je posebej poudaril, da Katar ne bo zaprl turške vojaške baze niti katarske televizije Al Jazeera in vseh njenih podružnic. Katarci so namreč prepričani, da bi bilo zaprtje omenjene televizije napad na svobodo medijev.

Velikost ne šteje
Kljub zahtevam štirih arabskih držav, ki so Katarju poslale seznam s 13 zahtevami kar preko mediatorja Kuvajta, pa so Katarci pripravljeni na dialog na podlagi “ustreznih pogojev”. “Vsaka država lahko svobodno izraža nezadovoljstvo s politiko Katarja, vendar pa je treba to narediti med pogovori, ne pa v obliki ultimata,” dodaja al-Thani. “Prepričani smo, da je svet urejen z mednarodnimi zakoni, ki velikim državam ne dopuščajo, da so tiranske do majhnih držav. Nihče nima pravice, da postavlja suverenim državam ultimate.”

Katarski zunanji minister je izjavil, da njegove države ne bo prestrašila nobena grožnja in da so se pripravljeni soočiti s posledicami zavrnitve zahtev, vključenih v ultimat. “Ni strahu pred kakršnimikoli ukrepi, ki bodo sprejeti, Katar se je pripravljen soočiti ne glede na posledice. Ampak, kot sem že omenil, […] da je mednarodno pravo, ki ne sme biti kršeno, in da obstaja meja, ki se je ne sme prestopiti.”

K mirni rešitvi spora pozval tudi Putin
Al-Thani se je v Rimu sicer sestal z italijanskim zunanjim ministrom Angelinom Alfanom, ki je izrazil podporo Kuvajtu in njegovim prizadevanjem za mediacijo, vse strani v sporu pa je pozval, da “se vzdržijo nadaljnjih ukrepov, ki bi lahko razmere še poslabšale,” piše Russia Today. S Katarjem in prav tako kot z Bahrajnom pa se je ločeno pogovarjal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je prav tako poudaril, naj se države zavzemajo za diplomatsko rešitev. Očitno je, da si spora na arabskem polotoku ne želi niti Rusija ali pa se ga morda celo  boji?

Katarju dali 10 dni, da izpolni vseh 13 zahtev
Spomnimo, 5. junija so Savdska Arabija, Bahrajn, Združeni arabski Emirati in Egipt ter več drugih narodov nepričakovano napovedali, da prekinjajo diplomatske vezi in vse prometne povezave s Katarjem, ker je ta po njihovem prepričanju vpleten v financiranje terorizma in vmešavanje v notranje zadeve drugih držav. 22. junija pa so omenjene štiri države Katarju predstavile ultimat, ki obsega seznam 13 zahtev, ter dodale, da dajejo Dohi 10 dni za njihovo izpolnitev. Od Katarja so predvsem zahtevale, da pretrga vse vezi z Iranom, ustavi podpro muslimanskim združbam in drugim radikalnim skupinam, zapre svoje globalno TV-omrežje Al Jazeera, zapre turško vojaško bazo in plača globo. Le dva dni po tem pa so iz Katarja sporočili, da so pregledali seznam zahtev, ob tem pa poudarili, da so to storili le “iz spoštovanja do naših bratov v Kuvajtu”. Prizadevanje Kuvajta za mirno rešitev spora so sicer pozdravile tudi ZDA. V tem času pa je Katar prejel zagotovila za “brezpogojno podporo” turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, Iran pa je vodstvu Savdske Arabije sporočil, da je gospodarska blokada Katarja nesprejemljiva, in pozval k dialogu za rešitev te diplomatske krize. Teheran je tudi obljubil, da svoji “bratski” državi zagotavlja podporo z zemlje, iz zraka in morja.

M. S.