fbpx

Katastrofalen pričetek turistične sezone: V mestu Hvar na otoku Hvaru za 91 odstotkov manj gostov kot lani!

Mesto Hvar (foto: STA)

Hrvaško čaka katastrofalna turistična sezona. COVID-19 in vedno večje število okužb namreč kažejo, da Hrvaške ni več moč uvrstiti med države, ki so uspele zajeziti širitev okužbe z wuhanskim koronavirusom. O turistični katastrofi poročajo v mestu Hvar na otoku Hvaru, kjer so lani v tem času beležili 4.588 turistov, zdaj pa jih je vsega 66.

“Številke so katastrofalne,” je bil odkrit podpredsednik mestnega sveta na Hvaru, Teo Jeličić. “Nikoli v zgodovini hrvaškega turizma mesto Hvar ni imelo tako slabih rezultatov v tem času v letu.” V mestu Hvaru trenutno počitnikuje 66 turistov.

Za otoško mestece to pomeni kar 96-odstotni upad v številu turistov in 91-odstotni padec v številu nočitev v primerjavi s prejšnjim letom.

Hoteli zaprti
Jeličić je povedal, da je nekaj turistov na otoku iz Slovenije, nekaj je Avstrijcev, Nemcev in Čehov. Med 70 in 80 gostinskih objektov na otoku ostaja zaprtih, od 14 hotelov pa obratujejo zgolj trije. Optimizma ni niti za prihodnje mesece, saj se hotelirji soočajo z množičnimi odpovedmi rezervacij.

A če Jeličić trenutno toči solze zaradi nizkega števila turistov je bil sam tisti, ki je še 18. marca pozival k zaprtju hrvaških otokov za vse, ki ne prebivajo na njih. Zato je imel dober razlog, pišejo pri Slobodni Dalmaciji, saj ni želel, da bi okužba s COVID-19 dosegla otoke, kjer je slabša zdravstvena oskrba kot na celini. A če takrat ni želel spustiti na otok ljudi, ki so imeli tam hiše in vikende, potem je prepozno za solze na račun pomanjkanja turistov sedaj.

Na Hrvaškem imajo trenutno 463 aktivnih primerov COVID-19. Število novih okužb pa v zadnjih dnevih samo narašča. Do sedaj so na Hrvaškem zabeležili 2.725 primerov, 107 ljudi je zaradi COVID-19 umrlo.

Ivan Šokić