fbpx

Katastrofalne razmere na Portugalskem: Okuženih kar 70 odstotkov zdravstvenih delavcev!

Portugalska (Foto: epa)

Na Portugalskem je zdravstveni sistem pred kolapsom, saj naj bi bilo kar 70 odstotkov zdravstvenih delavcev okuženih s covidom-19. Od nedelje so tako brez tehtnega razloga prepovedani tako prihodi kot izhodi iz države.

Portugalska se je kot koronsko območje z visokim tveganjem zaprlo od zunanjega sveta. 70 odstotkov zdravstvenih delavcev naj bi bilo okuženih s covidom-19. Tako kot spomladi 2020 so oblasti ponovno uvedle na 1214 kilometrov dolgi kopenski meji s sosedo in EU partnerico Španijo. Poleg tega so po vladni uredbi poostrili nadzor v pristaniščih in letališčih.

Izjeme veljajo za ljudi, ki se vozijo v službo, se vrnejo v svoje glavno prebivališče ali so na poti zaradi službe, prevoza blaga, nujne medicinske pomoči ali humanitarne pomoči.

Portugalska razglašena za območje z visokim tveganjem
Nemška vlada je Portugalsko razglasila za območje z visokim tveganjem in zdaj z zdravniki tja pošilja pomoč. Državi na jugozahodnem delu Evrope – skupaj z drugimi državami z nevarnimi različicami koronavirusa – je od petka prepovedan vstop v Nemčijo. Pomoč je portugalskemu premierju Antoniu Costi ponudil tudi avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz (ÖVP). Pred kratkim je bilo na Portugalskem na voljo le sedem postelj za intenzivno nego.

Letališče na Portugalskem. (Foto: epa)

Po besedah ​​premierja Coste so razmere s korono na Portugalskem “zelo slabe”. Po navedbah vlade je z virusom okuženih približno 70 odstotkov negovalnega osebja v bolnišnicah. Samo v soboto je bilo v državi z 10,3 milijona prebivalcev registriranih 12.435 novih okužb in 293 smrtnih primerov zaradi korone.

Po izračunih mednarodnih organizacij so te vrednosti, merjene glede na število prebivalstva, med najvišjimi vrednostmi na svetu. Po zadnjih podatkih agencije EU ECDC je bilo v 14 dneh z virusom okuženih 1.429 ljudi na 100 tisoč prebivalcev. To postavlja Portugalsko pred Španijo (1026) na vrh med 30 zabeleženimi državami.

Aleš Ernecl