fbpx

Katolik Biden zablokiral teksaški zakon, ki bi zaščitil življenje najšibkejših in najranljivejših

Biden je zablokiral nov teksaški zakon, ki bi kriminaliziral prenatalni umor. (Foto: epa, youtube)

Zvezni sodnik v Teksasu Robert Pitman, je začasno zablokiral zakon “Za življenje”, ki je v veljavi od 1. septembra dalje in na podlagi katerega je v zvezni državi obveljala skoraj popolna prepoved abortusa (prenatalnega umora), in sicer vse od trenutka, ko je pri človeškem plodu zaznan srčni utrip. 

Odločitev sodnika je osnovana na podlagi vloge administracije, menda katoliškega predsednika ZDA Joea Bidna, sicer pa zagovornika umora nerojenih otrok. Bela hiša je označila odločitev sodnika za “pomemben korak” v smeri “vrnitve prebivalkam Teksasa njihovih ustavnih pravic”, poroča Polonia Christiana.

Sodnik Pitman je v 113 strani dolgem pojasnilu zapisal, da je bil ženskam v Teksasu, od trenutka uvedbe zakona “Za življenje”, “nezakonito odvzet nadzor nad njihovim življenjem”. Kot kaže pa se bo republikanska vlada v Teksasu pritožila nad odločitvijo sodnika Pitmana.

Protestnik, ki pred Vrhovnim sodiščem ZDA poziva k molitvi za končanje abortusa. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Guverner Teksasa Greg Abbott je poudaril, da je “najdragocenejša pravica pravica do življenja”, brez katere nihče ne more imeti drugih pravic, vključno z “ustavno pravico do nadzora nad lastnim življenjem”. Blokada bo v veljavi vse dotlej, dokler ne bo preučeno ali je zakon skladen z ustavo ZDA.

Domen Mezeg