fbpx

Kdo je Albin Kurti, zmagovalec volitev na Kosovu?

Predsednik levičarske nacionlalistične stranke Samoopredelitev Albin Kurti zagovarja idejo velike Albanije. (Foto: epa)

Na predčasnih volitvah na Kosovu je slavila levičarska stranka Samoopredelitev, katere predsednik Albin Kurti je znan zagovornik ideje o veliki Albaniji. Kurti se je že proglasil za bodočega premierja, vprašanje pa ostaja, ali mu bo uspelo sestaviti koalicijo, tako zaradi notranjepolitičnih zdrah kot zaradi zunanjepolitičnih pritiskov.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu je svoj glas po uradnih podatkih oddalo 1.972.466 volivcev. To je 115 tisoč glasov več kot leta 2017, a po poročanju portala Balkan Insight predstavlja 44-odstotno volilno udeležbo.

Po rezultatih vzporednih volitev je na Kosovu s 25,93 odstotka glasov slavila levičarsko-nacionalistična stranka Samoopredelitev Albina Kurtija.

Novi premier podpornik ideje velike Albanije
Na drugem mestu je Demokratična zveza Kosova (LDK) nekdanjega kosovskega premierja Ise Mustafe s 24,87 odstotka glasov, na tretjem pa z 21,09 odstotka glasov sledi Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija in Hashima Thaçija.

Nekdanji kosovski premier Isa Mustafa in albanski premier Edi Rama (Foto: epa)

Takšni rezultati napovedujejo sestavljanje koalicije, po prvih napovedih med zmagovalno Samoopredelitvijo in LDK. A če se bo to zgodilo, je zaenkrat še vprašanje. Namreč, kakor opozarjajo pri Večernjem, nekateri krogi v mednarodni skupnosti Kurija vidijo kot nevarnega nacionalista, ki teži k oblikovanju velike Albanije, ki bi obsegala Kosovo, Albanijo, Črno goro in Makedonijo.

Zaradi  Kurtijeve naklonjenosti ideji velike Albanije je mednarodna skupnost v preteklosti že intervenirala, ko se je sestavljala koalicija med Alijanso za Kosovo Ramusha Haradinaja in Kurtijevo Samoopredelitvijo.

Obljublja dialog s Srbi
Ob tem se zdi vredno izpostaviti, da je na Kosovu kar 70 odstotkov vseh prebivalcev mlajših od 30 let, v državi pa je po uradnih statistikah skoraj 30 odstotkov ljudi brezposelnih.

“Kosovarji” so z albanskimi zastavami na Kosovu praznovali Kurtijevo zmago na volitvah. (Foto: epa)

Srbi, ki so nekoč predstavljali večinski delež prebivalstva, danes predstavljajo med 8 in 10 odstotkov celotnega prebivalstva Kosova. “Dialog s srbsko stranjo bo načelen, sorazmeren in pripravljen na trdnih temeljih. Jaz bom vodja kosovske skupine v tem dialogu,” obljublja Kurti.

Ivan Šokić