fbpx

Kdo je bošnjaška aktivistka, ki avstrijskemu parlamentu nosi poročila o domnevni brutalnosti hrvaške policije nad migranti?

Zehida Bihorac (Foto: FB)

Bošnjaška aktivistka je avstrijskemu parlamentu predala več kot 1600 strani medijskih poročil ter osebnih pričevanj, ki naj bi dokazovala brutalnost hrvaške policije pri ravnanju z migranti. Zehida Bihorac je namreč dobila dovoljenje za nastop pred avstrijskimi poslanci, prišla je v spremstvu prostovoljke iz Velike Kladuše, ki sicer predstavlja dunajsko nevladno organizacijo SOS Balkanroute.

Omenjena aktivistka je za TV Al Jazeera izjavila, da so begunci in migranti v BiH zelo pogosto žrtev nasilja, tako s strani posameznikov kot policistov, ki naj bi jih s tem odvračali od namere, da bi ostali v državi za vedno. Zato Zehida Bihorac poziva Evropsko unijo, naj ukrepa, saj so po njeno migranti brez moči in vedno bolj pod pritiskom sistematičnega nasilja, zlasti na meji med BiH in Hrvaško.

Nastop aktivistke v avstrijskem parlamentu je pohvalila avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić, ki je prav tako bošnjaškega porekla. Kot je zapisala na Facebooku, je zelo hvaležna nevladnim organizacijam in posameznikom, ki pomagajo migrantom.

Obsojena zlorabe položaja
A stvari še zdaleč niso tako enostavne. Zehida Bihorac, ki sedaj deluje v prej omenjeni nevladni organizaciji, je bila nekdaj ravnateljica osnovne šole v Veliki Kladuši. Pred nekaj meseci je kantonalno sodišče BiH potrdilo sodbo občinskega sodišča v Veliki Kladuši, ki jo je obsodilo zaradi zlorabe položaja na pogojno kazen desetih mesecev zapora. V zapor ji ne bo treba, če v naslednjih dveh letih ne bo storila novega kaznivega dejanja. Zaposlila naj bi namreč štiri ljudi brez javnega natečaja.

V organizaciji SOS Balkanroute deluje tudi Hrvat z avstrijskim državljanstvom Petar Roksandić, sicer reper z umetniškim imenom Kid Pex, pa tudi Faika El-Nagashi, sicer poslanka avstrijskih Zelenih v zveznem parlamentu. Organizacija sicer skrbi za pomoč migrantom, ki se nahajajo na meji med BiH in Hrvaško, zlasti v zvezi s preprečevanjem nasilja nad njimi. Kot pravijo, so našteli več kot 500 primerov nasilnih izgredov nad migranti s strani hrvaške policije. Te primere je dokumentirala tudi Border Violence Monitoring Network. Slednja pa je povezana tudi z organizacijo “No Name Kitchen”, ki je poskrbela za obtožbe britanskega časopisa The Guardian na račun hrvaške policije. Kot so poročali, naj bi hrvaški policisti celo s spreji risala križe na glave muslimanskih migrantov, s čimer naj bi jih še posebej poniževala.

The Guardian je že v preteklih letih večkrat pisal o tem, da so hrvaški policisti migrante oropali in jih pretepali. Novinar Shaun Walker naj bi to zgodbo objavil na osnovi svojega razgovora z nekaterimi migranti. Ob tem je zanimivo, da se na te članke sklicujejo prav nevladne organizacije, ki tudi skrbijo, da takšni članki sploh nastajajo. Leta 2018 so objavili celo posnetke domnevnega nasilja, čeprav z videa ni razvidno, da je šlo za napad hrvaških policistov nanje.

Demokracija