fbpx

Kdo je republikanka, ki je dosegla zgodovinsko volilno zmago v Virginiji?

Winsome Sears (Foto: TW)

Republikanka Winsome Sears, priseljenka z Jamajke in nekdanja marinka, je zmagala na volitvah za namestnika guvernerja in tako postala prva temnopolta ženska na tem položaju v državi. Searsova je zagovornica drugega amandmaja in velika ljubiteljica orožja.

Winsome Sears je v torek zvečer na volitvah zmagala demokratsko nasprotnico Halo Ayalo in prejela nekaj več kot 51,2 odstotka glasov, Ayala pa 48,8 odstotka. Glasovanje je postalo zgodovinsko na več načinov, ne le, da je bila temnopolta ženska prvič izvoljena na katero koli državno funkcijo v Virginiji.

Po Searsovi zmagi je zmagal tudi kandidat za guvernerja, republikanec Glenn Youngkin, ki je dosegel 51,1 odstotka glasov v primerjavi z 48,2 odstotka glasov, ki jih je dosegel demokratski nasprotnik Terry McAuliffe, ki pa še ni priznal poraza. Po 95 odstotkov preštetih glasovih pa še vedno ni odločeno, kdo je zmagal za položaj generalnega državnega tožilca, vodi sicer republikanec Jason Miyares s 50,9 odstotka pred dosedanjim demokratom Markom Herringom, ki je do zdaj prejel 49,1 odstotka glasov.

Je zavzeta zagovornica pravice do samoobrambe
Priseljenka z Jamajke, Searsova, ima za seboj bogato kariero. Služila je kot marinka, pred tem pa je vodila zavetišče za brezdomce v Salvation Army. Kasneje je vstopila v politiko in leta 2001 premagala demokrata Billyja Robinsona za sedež v poslanskem domu Virginije. Preden pa je bila izvoljena na mesto namestnice guvernerke, je izgubila volitve za sedež v ameriškem kongresu leta 2004 in za senat leta 2018. Vodila je tudi različne kampanje o številnih vprašanjih, ki so skupna republikancem, in predlagala “davčne počitnice” in znižanje obremenjujočih predpisov, hkrati pa je velika podpornica drugega amandmaja.

Volitve v Virginiji so nekateri videli kot referendum o demokratskem upravljanju od izvolitve predsednika Joeja Bidna. Čeprav v Virginiji običajno zmagajo demokrati, so republikanci močno nastopili in zasedli na desetine sedežev v “statehouse”.

Sara Kovač