Napad v Bruslju so napovedali že pred enim letom. Kdo jih ni jemal resno?

Foto: epa

Grška policija je že januarja lani v dveh stanovanjih v Atenah odkrila načrte, ki so razkrivali priprave za teroristični napad na bruseljsko letališče. Grki so o tem že takrat obvestili belgijske oblasti, je sklicujoč se na grško policijo danes poročala atenska televizija Skai. Le dva dni po terorističnih napadih v Bruslju pa je bil umorjen varnostnik v belgijski jedrski elektrarni.

Grška policija je v stanovanjih, ki so jih najeli teroristi, med drugim našla zemljevid bruseljskega letališča, pa tudi nekatere druge dokumente, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po napadih v Parizu novembra lani se je izkazalo, da je Abdelhamid Abaaoud, ki je veljal za vodjo pariških napadov, povezan z Atenami, kjer je, kot se je izkazalo, najel stanovanje.

Abaaoud je bil nekaj dni po terorističnih napadih ubit v dramatični protiteroristični operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis. Francoska policija je po njegovi smrti njegovo DNK posredovala grškim oblastem. Kot del preiskave je bil takrat v drugem stanovanju aretiran 33-letni moški, ki so ga grške oblasti predale Belgiji, poroča STA.

Policisti kolegom pozabili javiti, kje se skriva terorist
Belgija pa je ignorirala tudi opozorila Turčije, da je belgijski državljan, ki je bil aretiran lani pri vstopu iz Sirije v Turčijo, potencialni terorist. Šlo je za Ibrahima El Bakraouija, enega od napadalcev, ki se je razstrelil na bruseljskem letališču, poroča Večernji list.

Glavni osumljenec za napade v Parizu Salah Abdeslam se je zavil v molk. Domnevni terorist, ki so ga aretirali minuli teden, je sprva sodeloval v pogovorih s policijo, sedaj pa uveljavlja pravico do molka. Tako o torkovih napadih za zdaj ni povedal nič, poroča BBC.

Dva dni po bruseljskih napadih je bil v Bruslju umorjen varnostnik
Dva dni po terorističnih napadih v Bruslju je bil v belgijski jedrski elektrarni, ki je bila tudi možna tarča teroristov, umorjen varnostnik, je poročal lokalni časnik Derniere Heure, ki se je skliceval na policijske vire. Storilec mu je ukradel kartico za vstop v jedrsko elektrarno, poroča STA.

Bruseljsko letališče ostaja zaprto
Z bruseljskega letališča Zaventem, kjer se je pred dnevi zgodil teroristični napad, so sporočili, da ga ne bodo odprli pred torkom. Na letališču namreč še vedno potekajo obnovitvena dela, prav tako pa uvajajo nove varnostne ukrepe.

N. K.