Ker je pravno izpodbijal veljavnost ameriških volitev, ga želijo uničiti

Odvetnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani (Foto: AFP)

Disciplinski odbor odvetniške zbornice ameriške prestolnice Washington je predlagal, da nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju odvzamejo pravniško licenco, ker je v imenu bivšega predsednika Donalda Trumpa vlagal “lahkomiselne in uničujoče tožbe” z namenom spodkopavanja legitimnosti izida predsedniških volitev leta 2020.

Ameriški levičarji želijo uničiti vse, ki so sodelovali pri nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Vložili so lažne obtožbe proti “izgrednikom” in “vlomilcem” v Kapitol, ravno tako so se lotili Turmpovega svetovalca in odvetnika Rudya Giulianija, ker je vlagal tožbe proti dokazanim goljufijam na ameriških volitvah leta 2020.

V washingtonski odvetniški zbornici ga obtožujejo lažnih navedb o volilnih prevarah, za kar po njihovem ni imel nobenih dokazov. “Trdil je, da so se dogajale velike volilne prevare, vendar za to ni imel nobenih dokazov. S tem, da je vlagal uničujoče tožbe, je gospod Giuliani izgubil pravico za opravljanje pravniškega poklica,” so zapisali.

Odbor, ki ga sestavljajo pravniki iz prestolnice ZDA, je o Giulianiju razpravljal več mesecev. Nekdanjega župana New Yorka so večkrat zaslišali, prav tako tudi njegove tesne sodelavce. Giuliani je napovedal, da se bo pritožil na odločitev, zadnjo besedo pa bo imelo prizivno sodišče v Washingtonu.

Odločevalci so podaljšana roka Washingtona
Odločevalci v pravniški zbornici niso nič drugega kot podaljšana roka stalnega režima v Washingtonu. Gre tudi za del prizadevanj, da se predsedniku Trumpu zanika učinkovita obramba,” je ob tem izjavil Giulianijev tiskovni predstavnik Ted Goodman.

Giuliani je leta 2021 za nedoločen čas zaradi istih razlogov izgubil pravniško licenco v New Yorku, vendar jo lahko pridobi nazaj. Disciplinski odbor je sicer Giulianiju priznal pretekle zasluge za njegovo delo na položaju zveznega tožilca v New Yorku in župana, ki je vodil mesto po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. “Vendar pa to, kar je počel po volitvah leta 2020, na žalost izničuje vse njegove pretekle dosežke,” so še zapisali pravniki.

Sara Kovač