fbpx

Ker je žrtev posilstva umrla, migrantskemu posiljevalcu na Švedskem ni treba plačati odškodnine

Eritrejski posiljevalec (vir: twitter)

Žrtev brutalnega posilstva na Švedskem je umrla, še preden je sodišče njenega posiljevalca obsodilo na bori dve leti zaporne kazni. Sodišče je zavrnilo predlog tožilstva za deportacijo eritrejskega migranta, saj naj bi bila Eritreja, čeprav tam ni ne vojne ne lakote, še vedno nevarna država. Ker pa je žrtev posilstva umrla, njenemu posiljevalcu ni treba plačati odškodnine.

Avgusta 2017 je eritrejski migrant v švedskem mestu Gällivare brutalno posilil žensko, ki je bila do takrat nastanjena v istem hostlu. Eritrejec, za katerega se iz uradnih podatkov ne da razbrati, ali je star 19 ali 22 let, je vstopil v njeno sobo, jo pretepel, ji zaprl usta in jo prisilil v spolni odnos. Po posilstvu je čutila bolečino med nogami, bila je občutljiva, otečena, prekrita z modricami, ranami in oteklinami. Po pričevanjih naj bi njen obraz bil videti groteskno.

Žrtev posilstva je identificirala svojega napadalca kot enega od migrantov, ki so bili nastanjeni v istem hostlu. Po tem naj bi po izjavah prič začela dobivati grožnje od njegovih afriških sostanovalcev. Kmalu se je po poročanju švedskega portala Friatider tudi izselila iz hostla, saj se je bala, da bi se ji prijatelji njenega posiljevalca lahko maščevali. Dogodek naj bi jo hudo prizadel, saj se je do takrat neumorno zavzemala za pomoč migrantom  na Švedskem.

Sojenje se je začelo šele decembra, po poročanju Voice of Europe pa je žrtev brutalnega posilstva umrla še pred začetkom sodnega procesa. Migrant je bil kljub vsemu  obsojen na pičli dve leti zaporne kazni. Svoji žrtvi pa ne bo plačal kakršnekoli odškodnine, saj je ta umrla, preden se je začel sodni postopek. Dejstvo, da afriški posiljevalec ne bo deportiran nazaj v Eritrejo, meji na absurd. Švedsko sodišče je namreč predlog za deportacijo zavrnilo, saj naj bi država veljala za nevarno, čeprav v Eritreji “ne trpijo zaradi lakote ali kakršnekoli grožnje vojne ali nasilja ter preganjanja”.

Švedska sodišča postala parodija sodnega sistema
Da s švedskim sodnim sistemom nekaj ni v redu, je sicer že znano, a vseeno se zdi, da grozljivkam, ki se odvijajo te dni na švedskih sodiščih, ni ne konca ne kraja. Ko pride do besed, se zdi, da so švedsko feministično vlado sama usta, a ko pride do dejanj, se država postavi na stran, ki zatira, posiljuje ter na vsak možen način ogroža in ponižuje ženske tako v državi kot po svetu. Kot da že samo posilstvo ni bilo dovolj grozno dejanje, je žrtev nato umrla. Ali je šlo za samomor, poškodbe, povzročene z brutalnim posilstvom, ali kaj drugega, na žalost ni znano.

Kar je znano, je to, da če ne bi bilo eritrejskega migranta, bi ženska najbrž še vedno živela. S tem, ko je švedsko sodišče za brutalno posilstvo eritrejskemu posiljevalcu dosodilo samo dve leti zaporne kazni, se posmehuje umrli žrtvi in njenim bližnjim, ki so izgubili ljubljeno osebo. Posmehuje se vsem ženskam na Švedskem, ki lahko od sodnega sistema pričakujejo, da bodo obravnavane kot drugorazredne državljanke v lastni državi. Lahko pričakujejo, da bodo švedska sodišča imela več posluha za posiljevalce kot za žrtve posilstva.

Ivan Šokić