fbpx

Ker ne želi sovražiti Izraela, dobiva smrtne grožnje

Foto: YouTube

Pred le nekaj leti je Yahya Mohamid živel v severnem izraelskem mestu, ki je bilo pod nadzorom islamistov. Kot večina ostalih v Um el Fahmu je bil tudi on prepreden s sovraštvom do Izraela.

Dvajsetletnik se zavzema za dojemanje resnice o sebi kot arabskem Izraelcu in se namerava pridružiti izraelskim obrambnim silam, predvsem elitnim bojnim enotam. Pogumni moški, ki je izjemno moder za svoja leta, je povedal, da je bil že tarča vrste napadov in smrtnih groženj, prav tako je bil prisiljen prekiniti stike s svojo materjo in sestro, ki še vedno živita v Um el Fahmu. “Živita v nenehnem strahu.”

Foto: iStock

Protiizraelska retorika je konstantna
Mohamid je ob nedavnem obisku v Kanadi, kjer je imel govore v sinagogah, srednjih šolah in v univerzitetnih kampusih, povedal, da je odraščanje v njegovem mestu bilo videti kot bi živel v izoliranem mehurčku. Islamsko gibanje, ki je bilo leta 2015 označeno kot teroristična organizacija, je nadziralo mesto kar 30 let. Ti nadzorujejo, kako občina deluje, kaj se uči v šolah in kdo je tisti, ki opravlja javno službo. Televizija in šola sta tako tudi njega okužili s protiizraelsko retoriko, na vladnih stavbah pa je mogoče videti grafite s simboli Hamasa in Islamske države.

“Demonizacija Izraela je velika stvar, zelo malo ali skoraj nič pa se ne naučimo glede judovske povezave z deželo ali o tem, kaj so nacisti naredili v času holokavsta,” je dejal in dodal, da je ves pouk v šolah potekal v arabščini z namenom, da bi celotna skupnost ostala izolirana in nevedna. Junija 2014 je postal aktivist, ko so bili trije izraelski najstniki ugrabljeni, in je z izraelsko zastavo poziral na družbenem omrežju Facebook. Kljub smrtnim grožnjam se je Mohamid odločil, da vztraja pri svojem in da deluje kot protiutež propagandi.

Foto: Twitter

Pred pol leta je bil prisiljen zapustiti svoje mesto
Pred šestimi meseci je bil Mohamid prisiljen, da za vedno zapusti mesto, potem ko je objavil videoposnetek, v katerem je izpostavil, da si želi služiti v izraelskih obrambnih silah. Iz policije so ga namreč poklicali in mu povedali, da je situacija postala prenevarna ter mu svetovala, naj nemudoma spakira nekaj oblačil in zapusti mesto.

N. Ž.