fbpx

Kijev ponovno v plamenih – pustošili so iranski droni

Foto: Twitter

Ruska vojska je nad središče Kijeva poslala drone. Ukrajinski uradniki so namreč povedali, da so med ruskim napadom na glavno mesto Kijev v sredo zgodaj zjutraj sestrelili več kot ducat brezpilotnih letal. Novinarji BBC so slišali glasne eksplozije kmalu po zvoku sirene za zračni napad.

Eksplozije so pretresle osrednje okrožje Shevchenkivskyi, ko je zračna obramba sestrelila brezpilotna letala Shahed, ki naj bi bila iranske izdelave. Rusija je od oktobra z raketami in brezpilotnimi letali večkrat tretirala cilje ukrajinske energetske infrastrukture.

Predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so ukrajinske sile sestrelile 13 brezpilotnih letal Shahed, kar je po njegovih besedah enako število vsem tistim, ki jih je Rusija izstrelila v sredo.

Vojaška uprava mesta Kijev je sporočila, da se je del drona zaletel v upravno stavbo v središču mesta in štiri stanovanjske stavbe. Tiskovni predstavnik mestnih služb za nujne primere pa je za ukrajinske medije povedal, da v napadu niso poročali o žrtvah. Kijevski guverner Oleksij Kuleba je povedal, da sistem zračne obrambe deluje. “Zdaj je pomembno, da ostanemo v zakloniščih in na varnih mestih. Rusija nadaljuje s svojim energetskim terorjem nad našo državo. Toda vsak dan postajamo močnejši,” je ob tem poudaril.

Ukrajina je obtožila Iran, da je Rusiji dobavila drone “kamikaze”, ki so bili uporabljeni v smrtonosnih napadih 17. oktobra, kar je Teheran sprva zanikal. Iran je kasneje priznal, da je Moskvi poslal omejeno število brezpilotnih letal “mnogo mesecev” pred vojno. V odgovor je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poudaril, da je to laž in da se v vojaške namene uporablja veliko več iranskih brezpilotnih letal.

V zadnjih mesecih je Rusija ciljala na državno energetsko omrežje, da bi s tem prispevala k demoraliziraciji ukrajinskega prebivalstva. Svetovni voditelji so nedavno enotno dejali, da napadi na civilno infrastrukturo pomenijo vojni zločin. Kakorkoli, prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin opravičeval napade in dejal, da so bili odgovor na eksplozijo na krimskem mostu, do katere je prišlo 8. oktobra.

ZDA nameravajo Ukrajino opremiti z najsodobnejšim sistemom zračne obrambe
Do omenjenih napadov prihaja v času poročanj, da nameravajo ZDA Ukrajino oborožiti s svojim najsodobnejšim sistemom zračne obrambe Patriot. Sistem spada med najnaprednejše na svetu in ga temu primerno običajno primanjkuje. Zaradi njegove zmogljivosti velikega dosega bo lahko ta sestrelil ruske rakete in brezpilotna letala, še preden ta dosežejo ukrajinska mesta.

Toda za razliko od obstoječih ukrajinskih sistemov zračne obrambe sistemi Patriot zahtevajo za upravljanje velike posadke. To pomeni, da bi lahko trajalo več mesecev, da bi se kijevske sile usposobile za njihovo učinkovito uporabo. Rusija bo verjetno vsak poskus oboroževanja Ukrajine z obrambo Patriot razumela kot stopnjevanje napetosti. Prejšnji mesec je nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je zdaj namestnik predsednika Sveta za nacionalno varnost, posvaril pred takšno potezo.

Sara Kovač