fbpx

Kim Džong Un je izumil hamburgerje, ženske nikoli ne zanosijo, če niso poročene – tako si običajna Severnokorejka razlaga življenje

Foto: epa.

Nadarjena severnokorejska študentka je zahodnim medijem razkrila, kakšno je življenje v tej komunistični diktaturi, ki ji vlada Kim Džong Un. To je storila, ko je sploh prvič v svojem življenju zapustila glavno mesto Pjongjang. Dvajsetletnica je v družbi francoskega fotografa Erica Lafforgueja prepotovala svojo deželo, z njo pa je opravil tudi daljši intervju v angleščini, saj je na svoji univerzi najboljša v prvem tujem jeziku.

Študentka se predstavlja kot Miss Kim, pogovarjala pa se je s francoskim fotografom, ki je Severno Korejo obiskal že šestič. Intervju je potrdil, v kakšni zablodi živi severnokorejski narod, saj Kim med drugim še ni slišala za popularno pop pevko Lady Gaga, za elektronske naprave, kot je iPad, prav tako še ni slišala, da bi kdo naokoli hodil s strganimi modnimi kavbojkami. Prepričana je bila tudi, da je Kim Džong Un leta 2009 izumil hamburgerje.

Čeprav je Miss Kim na ulici videla tudi berače, francoskemu fotografu zagotavlja, da imajo v Severni Koreji vsi prebivalci enak standard in da neporočena ženska nikoli ne zanosi. Ko je Miss Kim vprašal, zakaj angleška ali ameriška glasba ne prodre na severnokorejski trg, mu je študentka jasno odgovorila, da ljudi v tem delu sveta to preprosto ne zanima, saj raje prisluhnejo klasični glasbi Mozarta, Bacha in Beethovna.

Takšna je po standardih Severne Koreje lepa ženska
Tudi zahodna moda nima v Severni Koreji kaj iskati, Miss Kim pa opisuje, kaj pomeni biti lepa ženska po severnokorejskih standardih: “Ženska mora imeti velike oči, visok nos, majhna usta in belo polt, prav tako pa ne sme biti suha.” Na vprašanje, če se ji zdi voditelj države privlačen, je odvrnila, da je nezaslišano, da jo sploh sprašuje kaj takšnega. Razkrila pa je tudi, da fantje in dekleta ne plešejo skupaj, ker jih je preveč sram.

Fotograf je študentki pokazal tudi sliko najbolj slavnega risanega junaka iz Walt Disneyja, Mikija miška: “To je samo navadna miš. Kitajska.” Na popotovanju po Severni Koreji je francoski obiskovalec s seboj nosil iPad, Kim pa je moral razložiti, da se na tablici da poslušati tudi glasbo, gledati videoposnetke in preveriti internetno pošto.

Zanimivo, preminulega diktatorja ne želi naslavljati z njegovim imenom, pač pa ga poimenuje kot Velikega vodjo Kima il-Sunga, ki je bil oče naroda pred svojo smrtjo leta 1994. Njegov obraz je viden na vsakem koraku po državi.

Fotograf je opazil tudi, da v Severni Koreji hamburgerje jedo z rokavicami, saj se ne želijo umazati. Na vprašanje, zakaj v Pjongjangu kolesarijo samo moški, ženske pa ne, je hitro pojasnila, “da je to nevarno, pa še lepih nog ne dobiš zaradi tega.” In za konec še vprašanje, če si Kim želi obiskati tujo deželo? Rada bi videla Evropo, predvsem Anglijo, nikakor pa ne ZDA, “saj Američane sovražim.”

Luka Svetina