fbpx

Kim Džong Un navdušen nad lastnim propagandnim videom – na platnu je z jedrskim orožjem uničil ZDA

Foto: STA

Vodja Severne Koreje Kim Džong Un ima nasmešek na obrazu, ko maha svojim množicam oboževalcev. Pravkar je “vrgel” atomsko bombo na Združene države Amerike. Publika je ponorela od veselja in vzklikala: “Huraaa, huraaa!”

Tako nekako je potekala prireditev ob rojstnem dnevu Kim Il Sunga, Kim Džong Unovega dedka, ki je potekala le dan po veliki vojaški paradi. Spomnimo, da je Severna Koreja izvedla raketni test in priredila veliko vojaško parado, na kateri so razkazovali svoje velike rakete in oborožene sile. No, dan po tem pa je v nabito polnem avditoriju potekala slovesnost ob obletnici rojstva ustanovitelja dinastije Kim, na kateri so pokazali video jedrskih raket, ki uničijo ameriška mesta. Na koncu videa pa zaplapola zažgana ameriška zastava. Po predstavitvenem videu navzoči začnejo evforično ploskati in vzklikati: “Huraaaa, huraaa!” Video je bil očitno všeč tudi Kim Džong Unu, saj se je smejal na vsa usta.

Resnica pa je nekoliko drugačna. Porajajo se močni dvomi, da je Severna Koreja sposobna resno ogroziti kogarkoli. Seveda je jasno, zakaj je zdaj na tem komunističnem kraljestvu takšna pozornost. Norec tipa Kim Džong Un je očitno sposoben uporabiti orožje množičnega uničenja, vprašanje pa ostaja, ali imajo Severnokorejci zanesljiv sistem dostave. V resnici severnokorejske sile spominjajo na rajnko JLA, ki se je ponašala kot četrta največja armada v Evropi, na koncu pa se je izkazalo, da jo sestavlja kup “zelenih” nabornikov in dotrajane vojaške opreme. Tudi spodnji video jasno kaže sposobnosti severnokorejske vojske.

Njihove maskirne uniforme bolj spominjajo na kup slame in solate, ki jo je nekdo navesil na uboge ljudi. Veliko pripadnikov te elitne skupine šteje že več kot šestdeset let. Če pa boste še posebej pozorni, lahko opazite tri zanimive in komične podrobnosti. V prvem delu videa (1:17) je jasno, da je nekdo v napačno smer obrnil trak nabojev v strojnici. V nadaljevanju lahko vidimo streljanje s praznimi verigami za mitraljez, nabojev ni nikjer v bližini. Najbolj zgovoren pa je posnetek ‘skupinskega’ streljanja z avtomatskim orožjem (1:47). Od petih strojnic je očitno delujoča le ena. Kot lahko vidite, večina v prazno pritiska na petelina, zgodi pa se nič. Imamo zanesljive podatke, da so se Američani po ogledu tega videa tako zbali severnokorejskih ‘specialcev’, da so obrnili ladjevje nazaj proti ZDA (sarkazem op. p.).

A. R.