fbpx

Kim Džong Un ponovno izziva z izstreljenimi raketami. Trump: “Severna Koreja kaže veliko mero nespoštovanja do svoje sosede Kitajske.”

Foto: EPA

Severna Koreja je ponovno izstrelila raketo, ki je padla v Japonsko morje. Provokacije severnokorejskega predsednika predstavljajo nevarnost za tretjo svetovno vojno, nanje pa so se odzvali ameriški predsednik Trump, Kitajska in Južna Koreja.

Ameriški predsednik Donald Trump se je znova odzval na vnovične provokacije Severne Koreje z jedrskimi in raketni testi. Severna Koreja, kljub opozorilom sosednjih držav, ZDA in Združenih narodov, še naprej opravlja teste novih balističnih raket, ki bi imele zmogljivost doseči ameriško celino. Tvitnil je, da “Severna Koreja kaže veliko mero nespoštovanja do svoje sosede Kitajske z izstrelitvijo še ene balistične rakete… vendar se Kitajska trudi!”

Južnokorejski predsednik je izgubil upanje za dialog
Na test se je odzvala tudi Južna Koreja, ki je dejala, da jih s tem Severna Koreja sili v drugačno ravnanje do severa. To je že tretji balistični test od nastopa novega južnokorejskega predsednika Moon Jae Ina. Moon, ki je sprva še upal na dialog s severnokorejskim diktatorjem, je zdaj spoznal, da niti sankcije niso uspele odpraviti severnokorejske grožnje. Od začetka leta 2016 je Severna Koreja opravila že ducat raketnih testov in dva testa atomske bombe in vse te opravičuje s pravico do samozaščite pred morebitno agresijo iz ZDA. ZDA in Kitajska tako menita, da je treba nemudoma sprejeti ukrepe, ki bodo brzdale velik oboroževalni apetit Kim Džong Una.

Foto: epa

Pjongjang je posejan s topovi
Tudi ameriški obrambni minister James Mattis vidi Severno Korejo kot veliko grožnjo in je na vprašanje, do kakšnega konflikta bi prišlo v primeru, če zataji zaenkrat še diplomatski odnos, dejal, da bi bilo vsekakor pričakovati najhujšo vojno v času naših življenj. Dejal je, da ima Severna Koreja v okolici Pjongjanga na stotine topov in raketnih izstrelišč, zato bi v primeru vojne največja nevarnost za Kitajsko in Rusijo. Kitajska je tako ponovno opozorila severnokorejsko prestolnico, da so pravila Varnostnega sveta Združenih narodov jasna in naj jih ne krši.

Kitajski minister za zunanje zadeve pa je dejal, da je stanje na Korejskem polotoku celovito in občutljivo, zato si želijo, da nasprotujoče si strani ostanejo mirne in upoštevajo omejitve, s tem pa umirijo napetosti ter se kar najhitreje vrnejo na področje mirnega dialoga. Mnogi menijo, da si v nasprotnem primeru lahko obetamo tretjo svetovno vojno, poročajo svetovni mediji.

Z. V.