fbpx

Kim Džong Un se na grožnje ne ozira, raketo bo izstrelil še prej

Foto: epa

Severna Koreja je napovedano izstrelitev rakete, ki naj bi v vesolje ponesla satelit, preložila na zgodnejši datum. Oblasti v Pjongjangu so Združene narode obvestile, da bi do izstrelitve lahko prišlo kadar koli med to nedeljo in 14. februarjem.

Napoved izstrelitve, ki je bila prvotno načrtovana med 8. in 25. februarjem, je v začetku tedna sprožila val kritik mednarodne skupnosti. Južna Koreja je severno sosedo opozorila, da bo “plačala visoko ceno”, če bo s svojimi načrti nadaljevala. Ostro se je odzvala tudi Japonska.

Japonski obrambni minister Gen Nakatani je dejal, da naj bi raketa letela blizu japonskega otoka Okinava, in vojski ukazal, da če bo ogrožala japonsko ozemlje, naj jo sestreli.

“Izsiljena izstrelitev rakete bi bila v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN in velika provokacija, kar zadeva varnost Japonske,” pa je poudaril japonski premier Shinzo Abe na seji parlamentarnega odbora.

Nova provokacija
Združeni narodi so v začetku tedna potrdili, da so z namero Pjongjanga o izstrelitvi rakete s satelitom med 8. in 25. februarjem seznanjeni. Kot je povedal tiskovni predstavnik ZN Farhan Hak, so bile o tem obveščene tri agencije ZN, pristojne za varnost v pomorstvu, civilno letalstvo in telekomunikacije. “Trenutno pozorno spremljamo razvoj dogodkov in smo v tesnem stiku z zainteresiranimi stranmi in mednarodnimi organizacijami,” je pojasnil.

ZDA so ocenile, da bi bila izstrelitev severnokorejske rakete provokacija. “Mednarodna skupnost bi tak korak Severne Koreje razumela kot novo neodgovorno provokacijo in jasno kršitev zavez,” je izpostavil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Izstrelitev severnokorejske rakete bi po jedrskem poskusu minuli mesec pomenila drugo večjo kršitev resolucije ZN v zadnjem času. Resolucija Severni Koreji prepoveduje uporabo tehnologije balističnih raket, ZN pa so po zadnji severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedli sankcije proti Pjongjangu.

B. O., STA