fbpx

Kim Jong Un se je zopet “igral”: Nov ponesrečen raketni preizkus S. Koreje

(Foto: epa)

Severna Koreja je v petek oziroma v soboto zjutraj po krajevnem času iz okolice Pjongjanga glede na sporočilo štaba združenih poveljstev Južne Koreje izstrelila raketo, ki je po nekaj minutah leta razpadla, njeni deli pa so končali v Japonskem morju.

Izstrelitev so ameriškim medijem potrdili tudi ameriški vojaški viri, ki menijo, da gre za raketo srednjega dosega KN-17. Do izstrelitve je prišlo nekaj ur po zasedanju Varnostnega sveta ZN, med katerim je ameriški državni sekretar Rex Tillerson mednarodno skupnost pozval, naj prekine diplomatske odnose s Pjongjangom in poveča pritisk s sankcijami.

(Foto: epa)

Varnostni svet ZN je v zadnjih desetih letih doslej zaradi jedrskega in raketnega programa Pjongjanga sprejel šest resolucij s sankcijami, ki pa ne zaležejo.

Za zdaj še ni jasno, ali je bila izstrelitev posledica kljubovanja ZDA in drugim državam ali pa je šlo morda za neposredno provokacijo predsednika Kim Jong Una, namenjeno predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki slavi 100 dni svojega vladanja. Bela hiša se je na izstrelitev odzvala s kratkim sporočilom za javnost, da se dogodka zaveda, in da je predsednik Trump s tem seznanjen.

J.F, STA