Kim Jong Un se požvižga na sankcije: Pjongjang napovedal nadaljevanje jedrskega orožja in “zmagoslaven pohod svojega naroda”

(Foto: epa)

Severna Koreja je ostrejše gospodarske sankcije, ki jih je v petek proti njej soglasno potrdil Varnostni svet ZN, danes označila za “vojno dejanje”.

“V celoti zavračamo najnovejše sankcije ZN (…) kot nasilno kršitev suverenosti naše republike in kot vojno dejanje, ki uničuje mir in stabilnost Korejskega polotoka in širše regije,” je v izjavi, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem so na ministrstvu zatrdili, da bodo še naprej in še aktivneje kot doslej razvijali jedrsko orožje, namen katerega je “ustvariti ravnotežje moči z ZDA”. “Če mislite, da lahko te brezzobe ‘sankcije’ ustavijo zmagoslaven pohod našega naroda, ki je (…) dosegel zgodovinski cilj graditve nacionalne jedrske moči, je ni večje napake, kot je ta,” so sporočili in dodali, da svet ne bi smel nikoli pozabiti, da lahko Severna Koreja zdaj “predstavlja realno jedrsko grožnjo celinskim ZDA”.

Gre za prvi odziv Pjongjanga na najnovejši ukrep Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), katerega namen je severnokorejski režim kaznovati za testno izstrelitev medcelinske balistične rakete 28. novembra, ki je zmogljivejša od vseh doslej in bi lahko celo ogrozila celinske ZDA. VS ZN je resolucijo o zaostritvi sankcij, ki so jo pripravile ZDA, v petek sprejel soglasno – torej tudi s podporo Kitajske.

To je sicer že tretja zaostritev sankcij proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa letos, kljub temu pa ni videti, da bi bil Pjongjang kaj bolj pripravljen na dialog za končanje krize.

Resolucija VS ZN med drugim prepoveduje skoraj 75 odstotkov izvoza rafiniranih naftnih derivatov v Severno Korejo in omejuje prodajo surove nafte tej državi na največ štiri milijone sodov. Priprtje “naftne pipice”, predvsem kitajske, bo hud udarec za že tako šepajoče severnokorejsko gospodarstvo.

Poleg tega resolucija odreja repatriacijo (vrnitev) vseh severnokorejskih državljanov, ki delajo v tujini, do konca leta 2019. Gre v prvi vrsti za na desettisoče delavcev, ki v Rusiji in na Kitajskem po besedah uslužbencev Združenih narodov trpijo v razmerah, podobnih suženjskim, njihov zaslužek pa se steka v Pjongjang.

D. Č.