fbpx

Kissinger in ostali državniki o sistemskih neuspehih svetovnega reda – poglejte kaj nas čaka v prihodnje

Foto: epa

Pred senatom sta pričala svetovalca za državno varnost, ki sta delovala v času administracije treh ameriških predsednikov: Richarda Nixona, Ronalda Reagana in Georgea W. Busha, jedrsko nevarnost, klimatske spremembe in nastajajoče tehnologije pa sta opredelila kot glavne izzive, s katerimi se soočajo ZDA. 

Nekdanja ameriška zunanja ministra Henry Kissinger in George Shultz sta se udeležila seje Odbora za oborožene sile in v pogovoru o jedrski nevarnosti izpostavila, da je do te prišlo zaradi erozije mednarodne kohezije namesto obstoja konsolidacije. Kissinger izpostavlja, da je skrb vzbujajoča jedrska zmogljivost Severne Koreje in pri tem dodaja, da bi bilo lahko problematično prepričanje držav, da se lahko na način širjenja jedrskega orožja doseže mednarodno prevlado in zmago v mednarodnih sporih. Ob tem je dodal, da je iranski sporazum paradoksalno legitimiral pojav Irana kot jedrske sile in dodal, da je položaj Severne Koreje še bolj akuten.

Z Rusijo potreben drugačen odnos
Nekdanji Reaganov zunanji minister George Shultz je opozoril na pomen obstoja drugačnega odnosa ZDA z Rusijo, glede na to, da imata Rusija in ZDA v rokah največ jedrskega orožja, kar bi lahko sprožilo vojno. V boju s širjenjem orožja je dejal, da je pred Rusijo treba postaviti znak STOP, z namenom, da pride k pameti, nato pa začeti sodelovanje z njimi.

George P. Shultz (Foto: Wikipedia)

Glede razmer na Bližnjem vzhodu je Kissinger izpostavil, da trenutni dogodki kažejo na razpad mednarodnega sistema, ki je obstajal ob koncu druge svetoven vojne . “Vsaka država je ali bojevnica ali predstavlja prizorišče v konfliktu,” je povedal pred odborom in dodal, da bi lahko poraz Islamske države vodil do vprašanja kaj sledi sedaj in skrbi, kdo bo zdaj zavzel ozemlja, ki so bila pod njihovim vplivom. “Ruske in iranske sile bodo postale dominantne in videli bomo območje, ki se bo pojavilo od Teherana do Beiruta,” je dejal Kissinger, pri čemer je zatrdil, da to spodkopava strukturo regije in vzpostavlja dolgoročne izzive.

Foto: epa

Odnos med velesilami bo ključnega pomena
Po prepričanju Kissingerja bo prevladujoč element svetovne politike predstavljal odnos med velesilami ZDA, Kitajske in Rusije, zato bo velik pomen predstavljal strateški odnos med državami. “Ravnotežje moči je treba ohraniti,” je jasen Kissinger, saj to predstavlja ključno vprašanje v odnosu. Shultz pa je ob tem poudaril, da tehnologije, kot so umetna inteligenca, 3D-tiskanje in droni, povzročajo velike spremembe v ekonomski in politični sferi ter bodo vsekakor povzročile spremembo v načinu bojevanja. Pri tem poudarja, da so spremembe vidne že zdaj, zato ne gre le za stvar prihodnosti.

N. Ž.