fbpx

Kitajci naveličani dragih psov, ki so jih kupili zaradi statusa: Zdaj jih kruto mučijo, na tisoče pa jih tava po ulicah Tibeta

Foto: Youtube

Tibet je poln neželenih psov. Območje tibetanske planote so preplavili velikanski, puhasti tibetanski mastifi, ki so na žalost postali žrtve človeške krutosti. Nekoč so bili na Kitajskem zelo zaželeni, a so jih po padcu cene na trgu njihovi bogati kitajski lastniki zavrgli. Tako je na tisoče psov ostalo brez družin in domov.

O zapuščenih tibetanskih mastifih so posneli tudi 20-minutni dokumentarni film, ki so ga objavili že aprila. Prikazuje na stotine črnih tibetanskih mastifov, ki jih oskrbujejo na ograjenem območju lokalnega samostana. Pri izdelavi filma je pomagala neprofitna organizacija Gangri Neichog, ki je za kitajski The Beijing Youth Daily dejala, da je v kitajski provinci Qinghai vedno več organizacij in templjev, ki postavljajo zavetišča. Ta so zaradi eksplozije zapuščenih psov nujno potrebna in polna že od leta 2013, ko se je kitajsko navdušenje nad omenjenimi psi poleglo in so se jih lastniki, ki so jih kupili zgolj zaradi njihove popularnosti, naveličali.

V kitajski avtonomni prefekturi Guoluo je zapuščenih med 14 tisoč in 50 tisoč psov. V Lhasi, glavnem mestu avtonomne tibetanske pokrajine, so od leta 2015 našteli okoli 13 tisoč zapuščenih psov, poročajo pri Quartz Media. Že leta 2013 so za dva tisoč psov zgradili zavetišče, v katerem pa zdaj biva že 7 tisoč psov. “Lahko bi rekli, da je trenutno stanje povezano s padcem cene tibetanskih psov,” je v dokumentarcu dejal Yin Hang, ustanovitelj Gangri Neichoga. “Popularnost in visoka cena psov sta nekoč zelo pospeševali njihovo prodajo, saj so bili ljudje prepričani, če dobijo te pse, bodo čez noč pridobili tudi gmotno bogastvo, a se je to zgodilo le redkim.”

Foto: YouTube

Simbol veličanstva in bogastva
Norost in želja po lastništvu krznenih psov je močno narasla, nato pa še močneje padla. Pred kakšnim desetletjem, ko se je kitajsko gospodarstvo vzpenjalo, je tibetanski mastif postal simbol veličanstva in bogastva. Dva takšna psa sta bila leta 2010 prodana za 2,28 milijonov evrov. Leta 2009, ko si ga je kupila prebivalka kitajskega mesta Xian in ga je prevzela na letališču, pa je organizirala spremstvo tridesetih prestižnih avtomobilov, ki so psa obkolili ter ga varovali.

Ljudje po padcu cene izgubili tudi do 19 milijonov evrov
Rejce psov v osiromašenih pokrajinah Kitajske je preplavila mastifovska norost, a so številni postali globoko razočarani. Zhou Yi, generalni sekretar vladne organizacije kitajskega združenja tibetanskih mastiffov, je za Quartz povedal, da je “le štirim ali petim podjetjem uspelo zaslužiti več kot 1,27 milijona evrov“. Do leta 2015 sta v Tibetu prenehali delovati dve tretjini od 3 tisoč rejniških organizacij. Zaradi znižanja cene psov so ljudje izgubili tudi do 19 milijonov evrov in zato svojo jezo prenesli na pse. Cena tibetanskega mastifa je zdaj lahko celo nižja od 1270 evrov.

Foto: YouTube

Zapuščeni mastifi predstavljajo nevarnost tako za živali kot za ljudi. Številni mediji poročajo o napadih na mimoidoče, ubijali pa naj bi tudi avtohtone divje modre ovce. Organizacija Gangri Neichog je predlagala, da vsako gospodinjstvo v svoj dom sprejme po enega psa in tako pomaga olajšati breme zatočiščem. Dolgovi, ki jih ustvarjajo ljudje, se nepremišljeni skupnosti zdaj vračajo z nedolžnimi življenji.

Kruti posel je terjal mnoga življenja
Mnogi, ki so pse kupili, z njimi niso znali ravnati. Čez čas so dojeli, da je pasma popolnoma neprimerna za življenje v mestnih območjih in v majhnih stanovanjih, je dejal Li Qun, profesor na nanjingski kmetijski univerzi, ki preučuje zgodovino vzreje živali. Mnogi so mastife kupili, jih redili in parili ter nato prodajali mladičke. Veliko jih je pse kupilo zgolj zato in jih sploh niso imeli namena vzgajati. Pri parjenju pa so namerno “eksperimentirali”, da bi dobili čim bolj eksotične potomce, kar je zaradi genskih motenj ustvarilo veliko psov z zdravstvenimi težavami. V dokumentarcu nastopi tudi Samdrup, nomad, ki je v letih 2005 in 2006, ko je trg rasel, s psi na veliko trgoval. Dejal je, da je želel na hitro obogateti, vendar je kmalu odkril, kako krut je ta posel. Povedal je zgodbo o podjetniku, ki mu je prodal pet psov. Ko ga je Samdrup obiskal, je ugotovil, da je moški lastnik šestdesetih ženskih tibetanskih mastifov in izvedel, da večino od teh redi za zakol. Med svojim obiskom je bil celo priča krutemu umoru. Podjetnik je psa najprej pretepel s kladivom, ga obesil na kavelj in živega odrl. Samdrup je priznal, da je po tem dogodku še dolgo jokal in se naposled odločil, da bo prostovoljno delal v zavetišču. Zdaj skrbi za približno štirideset psov.

Foto: YouTube

A. L.