Kitajci pred protiofenzivo aktivirali diplomacijo

Kitajski predsednik Xi Jinping (Vir: afp)

Pred prihajajočo ukrajinsko protiofenzivo se intenzivirajo tudi kitajski diplomatski poskusi za končanje vojne. Kitajski posebni odposlanec za evrazijske zadeve Li Hui namerava obiskati tako Moskvo kot Kijev, nato pa še Poljsko, Francijo in Nemčijo. Cilj je, tako Peking, “politična razrešitev krize v Ukrajini”

Li Hui je sicer nekdanji ambasador v Moskvi, kjer je služil do leta 2019. Na diplomatsko misijo se odpravlja po tem, ko je Peking objavil t. i. mirovni načrt v dvanajstih točkah, ki bo najverjetneje služil kot podlaga za kitajski poskus začetka mirovnih pogajanj. Prva točka programa naslavlja spoštovanje teritorialne suverenosti vse držav.

Pred diplomatsko misijo je potekal tudi telefonski klic med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Slednji je pogovor opisal kot “dolg in pomenljiv”, v katerem je kitajskemu predsedniku razložil, da miru med državama ne bo mogoče skleniti na podlagi teritorialnih kompromisov. Celovitost ukrajinskega ozemlja bo predpogoj za začetek pogajanj, vztraja Kijev.

V mednarodni javnosti sicer vlada precejšnja skepsa glede zmožnosti Kitajske, da konča vojno v Ukrajini predvsem zaradi bližine med Kitajsko in Rusijo. Ta je sicer formalno nevtralna v konfliktu, a je z Rusijo tik pred začetkom vojne razglasila “prijateljstvo brez meja”.

Ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping (Vir: afp)

Državi tako še naprej intenzivno gospodarsko in diplomatsko sodelujeta. V preteklih mesecih so se pojavila tudi ugibanja, da bo Kitajska začela Rusiji pomagati tudi z vojaškimi donacijami, a do tega (v večji meri) zaenkrat še ni prišlo. Politico sicer poroča, da so nekatera kitajska podjetja, ki imajo povezave z vlado, v Rusijo pošiljale puške, dele za brezpilotne letalnike in opremo za samozaščito vojakov.

Do napovedane diplomatske misije prihaja po tem, ko se je Zelenski odpravil v London z namenom, da zagotovi kontinuirano podporo za vojaški odpor Ukrajine.

Vojaški neuspehi ruske vojske
V preteklih dneh so se pojavila ugibanja o začetku ukrajinske protiofenzive, ko so se v medijih ponovno pojavila poročila o ruskih porazih v okolici Bahmuta, ki se je spremenil v najbolj krvavo prizorišče vojne v Ukrajini doslej. Bahmut je bil prizorišče spopadov med ukrajinsko vojsko in rusko vojsko plačancev Wagner, ki so se v zadnjih mesecih spopadali, tako njen vodja Prigožin, s pomanjkanjem streliva. Za to je Prigožin obtožil ruskega obrambnega ministra Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Gerasimovega.

Gal Kovač