fbpx

Kitajska hvali ameriško politiko: Zaradi severnokorejske jedrske grožnje so se odnosi med državama močno otoplili

Foto: YouTube.

Ameriški mediji poročajo, da se je Kitajska naveličala stalnih groženj svoje problematične komunistične sosede Severne Koreje in se počasi nagiba k politiki, ki jo do diktatorja Kim Džong Una vodijo Združene države Amerike. Kitajska je sicer tradicionalno edini pravi zaveznik, ki ga ima Severna Koreja, toda uradni Peking ima dovolj stalnih groženj z jedrskim orožjem kot tudi vseh testnih raketnih aktivnosti. Kitajci naj bi bili po pisanju CNN-a zadovoljni z ameriškim pristopom k reševanju kritične situacije na Korejskem polotoku, saj naj bi administracija Donalda Trumpa v zadnjem času uporabljala bolj odločno, a vendarle miroljubno retoriko.

“Ameriški uradniki so v zadnjem času vodili pozitivno naravnano in konstruktivno politiko, uporabili so kar se da miroljubna sredstva pri svojih naporih, da se jedrsko vprašanje na Korejskem polotoku čimprej razreši,” je v sredo medijem povedala Lu Kang, tiskovna predstavnica kitajskega ministrstva za notranje zadeve. Na Kitajskem so zadovoljni predvsem zato, ker je Trumpova administracija mirno odreagirala na besede severnokorejskega zunanjnega ministra Han Song-ryola, ki je v intervjuju za BBC pred dnevi zagrozil, da bi kakršnakoli ameriška intervencija z orožjem pomenila totalno vojno.

Kitajska torej nasprotuje vsakršnemu besednjaku, ki bi še poslabšal že tako napete odnose med Severno Korejo in zahodnimi zavezniki. Se pa uradni Peking še ni odzval na pozive predsednika Donalda Trumpa, naj odločneje nastopi proti Severni Koreji, saj ima kot edina zaveznica in njena največja trgovska partnerica Kitajska največjo moč nad svojeglavim Kim Džong Unom.

Vojna v Severni Koreji bi pomenila na milijone migrantov na meji s Kitajsko
Si pa na Kitajskem zagotovo ne želijo, da bi Severna Koreja postala prava nuklearna sila in se spustila v odprto vojno s komerkoli, saj bi to pomenilo na milijone migrantov, ki bi med begom za svoja življenja prečkali strogo varovano mejo. To bi lahko pomenilo tudi prisotnost ameriške vojske na kitajskih mejah.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je že letos marca sicer izjavil, da bi morali obe strani stopiti korak nazaj. Če bi se ZDA in Južna Koreja odpovedali skupnim vojaškim vajam, bi bil to dober razlog, da se Severna Koreja odpove svojemu nuklearnemu programu. Od takrat pa so se razmere v resnici še poostrile; Severna Koreja je nadaljevala s svojim raketnim testiranjem, ameriška vojska pa je svojo mornarico pozicionirala bližje ozemlju te najbolj zaprte države na svetu. Minuli vikend je voditelj Kim Džong Un znova organiziral razkošno vojaško parado, na kateri so obeležili 105. obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Bojazni, da bi na ta dan ukazal tudi jedrski test, se niso uresničile.

Severnokorejska državna obveščevalna agencija je poteze ameriške vojske označila za “nedvoumno agresijo”, ki prispeva k zaostritvi odnosov v regiji. Na Kitajskem pa o tem ne želijo govoriti na glas, čeprav si približevanja ameriške mornarice severnokorejski meji, s tem pa tudi svojim mejam, ne želijo. “Z ZDA ohranjamo tesen kontakt glede trenutne situacije,” je povedala Lu Kang z zunanjega ministrstva, bolj direktna pa je bila glede severnokorejskega nuklearnega programa. “Kitajsko nasprotovanje jedrsko sposobni Severni Koreji je jasno, odločno in konstantno,” je še povedala.

T. F.