fbpx

Kitajska objavila, da je najhujšega v zvezi s Covid-19 v državi konec: V svetu konec pandemije do začetka junija?

Najhujšega na Kitajskem domnevno konec (foto: EPA)

Po trditvah Kitajcev naj bi bilo najhujše mimo. Vrhunec epidemije koronavirusa Covid-19, ki je zajela državo sredi januarja, je uradno minil. Število okuženih še naprej raste, a prvič je to število manjše, kot je bilo pred sedmimi tedni, ko so začeli dnevno poročati o epidemiji. Pandemija po svetu naj bi se po ocenah Kitajcev končala do začetka junija.

Po predvidevanjih višjega medicinskega svetovalca kitajske vlade Zhonga Nanshana naj bi se globalna pandemija s koronavirusom Covid-19 končala do začetka junija.

Zhong, sicer 83-letni epidemiolog, ki je postal znan v boju proti SARS-u leta 2003, vztraja, da so številni “uvoženi primeri” okužbe na Kitajsko asimptomatski, in da je odstotek ponovne okužbe bolnikov, ki so si opomogli od Covid-19, nizek.

Število novookuženih pada
Po trditvah kitajskih oblasti je vrhunca epidemije, s katerim se je soočala država, konec. Kakor je po poročanju Slobodne Dalmacije povedal tiskovni predstavnik kitajskega odbora za nacionalno zdravje Mi Feng, je epidemija na Kitajskem trenutno na “nizki stopnji”.

V četrtek, 12. marca 2020 so s Kitajske sporočili najmanjše število novookuženih – bilo jih je 15 – odkar je Kitajska začela dnevno poročati o epidemiji. Trenutno je na Kitajskem 80.793 potrjenih primerov okužbe s Covid-19, zaradi koronavirusa pa je do sedaj na Kitajskem umrlo 3.169 ljudi.

Ivan Šokić