fbpx

Kitajska partija si je želela od ustanovitelja Alibabe prisvojiti podatke potrošnikov in s tem okrepiti svojo moč

Poslovnež in nekoč najbogatejši Kitajec ter ustanovitelj Alibabe Jack Ma. (Foto: epa)

Številni tuji opazovalci se ukvarjajo z nenadnim nedavnim izginotjem svetovno znanega poslovneža Jacka Maja, ustanovitelja multinacionalke Alibaba. Ena najbolj racionalnih teorij govori o tem, da naj bi kitajska komunistična partija pritiskala na nekdaj najbogatejšega Kitajca, da razkrije tajne podatke o potrošnikih in bi tako okrepila svojo moč v tujini. Očitno je, da je Jack Ma s svojim bogastvom in popularnostjo postal trn v peti kitajskemu diktatorju Xi Jinpingu. 

Nekdaj najbogatejšega Kitajca Jacka Ma-ja, sicer ustanovitelja multinacionalke Alibaba, naj bi kitajske oblasti pridržale zato, da bi od njega izsilile občutljive podatke o potrošnikih, ki jih hranita tako Alibaba, zlasti pa njen oddelek za finančne storitve Ant Group. Znano je, da je slavna medijska osebnost nedavno izginila iz javnosti, potem ko je kitajskim komunističnim oblastem namenila ostro kritiko. Šlo je za očitke, zapisane na javnem forumu v oktobru, glede močnih finančnih regulatorjev KKP. Ko je z januarjem njegovo nenadno izginotje pričelo vse bolj vznemirjati kitajsko in svetovno javnost, pa so komunistični mediji postregli z različnimi zgodbami ter ga pričeli črniti, rekoč da gre za “izdajalca” in “požrešnega vampirja”, poroča Breitbart.

Jack Ma se je za zelo kratek čas, v nekem videoposnetku, v javnosti sicer znova pojavil 20. januarja, v katerem je imel kratek nagovor ob podelitvi nagrad učiteljem, vendar so njegove podrobnejše okoliščine, ostale neznanka. In v času, ko se je znova pojavil, ni bil več najbogatejši Kitajec, saj naj bi izgubil skoraj četrtino svoje neto vrednosti, potem ko so kitajski organi za finančne regulacije razbili skupino Ant Group. Nekateri ob tem še domnevajo, da je bil Jack Ma skrivaj pridržan in podvržen “reedukaciji” oziroma pranju možganov, spet drugi pa so prepričani, da se je načrtno potuhnil, da bi čim večji del svojega poslovnega imperija, rešil pred finančnimi regulatorji.

Kitajski diktator Xi Jinping (Foto: epa)

Skoraj vsakdo pa je ob tem tudi domneval, da gre za poduk s strani kitajskega diktatorja Xi Jinpinga, ki je namenjen Ma-ju, kot ostra lekcija glede tega, kdo v resnici vodi Kitajsko. Ma je namreč postal tako nesramno bogat in popularen, da je začel predstavljati resno grožnjo za kitajsko totalitarno oblast. Je pa ob vsem najbolj zanimiva ravno teorija glede izsiljevanja z namenom predaje občutljivih elektronskih podatkov komunističnim oblastem glede potrošnikov, saj bi komunistični partiji to pomagalo okrepiti njen nadzor. Partijo namreč zanima pretok denarja, informacij in njihova vsebina. Tako bi partija pridobila tudi moč nad potrošniki v tujini, vse od Avstralije pa do Amerike, s tem pa bi ljudi po svetu še lažje odvračala od izražanja “nezaželenih” mnenj ali celo vplivala na tuje vlade. Po svojem skrivnostnem izginotju pa je Ma uradno postal šele četrti najbogatejši Kitajec.

Kitajska partija ima svoje lovke v multinacionalkah, na univerzah in v vladnih agencijah po vsem svetu
V začetku tega leta pa smo že poročali, da je naj bi bilo po novih razkritjih avstralskega medija skoraj dva milijona članov komunistične partije zaposlenih znotraj velikih podjetij, agencij in farmacevtske industrije na Zahodu. Kitajski komunisti naj bi živeli in delali povsod po svetu. Kitajska komunistična partija pa naj bi imela svoje lovke razpredene tudi po tujih bankah, na univerzah in v vladnih agencijah.

Domen Mezeg