Kitajska simulira napade na Tajvan

Foto: Posnetek zaslona YouTube CBS

Danes poteka drugi dan kitajskih vojaških vaj v bližini Tajvana. Kitajska po poročanju kitajske državne televizije CCTV med drugim simulira napade na ključne tarče v Tajvanu.

Tajvansko ministrstvo za obrambo je po poročanju španske tiskovne agencije EFE danes javilo, da so v okolici otoka prvi dan vaj našteli 71 letal in devet plovil kitajske vojne mornarice.

Po nedeljskem poročanju kitajske državne televizije so vaje “simulirale skupne natančne napade na ključne tarče na otoku Tajvan” in dodale, da so sile ohranjale razmere obkroževanja bližine tajvanskega otoka.

Vaje “Skupni meč” so bile s strani Kitajske napovedane po nedavnem srečanju tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji.

V soboto, ob začetku tridnevnih vojaških vaj, so iz kitajske vojske po poročanju STA sporočili, da vaje služijo kot svarilo “pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami”. Tajpej vojaške vaje obsoja, Washington pa je Kitajsko pozval k zadržanosti in poudaril, da pozorno spremlja akcije Pekinga.

Foto: Posnetek zaslona YouTube CBS

Peking Tajvan v okviru politike ene Kitajske obravnava kot del svojega ozemlja, čeprav je znano, da Tajvan že od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine.

“Malo sem zaskrbljen. Lagal bi vam, če bi rekel, da nisem,” je po poročanju Indexa dejal 73-letni Donald Ho, ki je v nedeljo zjutraj telovadil v parku v Tajpeju. “Še vedno sem zaskrbljen, ker če bo izbruhnila vojna, bosta obe strani zelo trpeli,” je dejal za AFP.

Ana Horvat