fbpx

Kitajska svari Kanado zaradi prijetja direktorice Huaweia: “Posledice bodo hude”

Foto: epa

Kitajsko zunanje ministrstvo je zaradi aretacije glavne finančne direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzho v soboto na pogovor poklicalo veleposlanika Kanade v Pekingu. Kanado so pozvali k izpustitvi Mengove, ki so jo na zahtevo ZDA prijeli v začetku meseca, v nasprotnem primeru pa zagrozili s “hudimi posledicami”.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Le Yucheng je kanadskega veleposlanika na Kitajskem Johna McCalluma v soboto pozval, naj ukrepa glede pridržanja finančne direktorice Huaweia, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kitajska poziva Kanado, naj izpusti Mengovo in zaščiti njene pravice ali se sooči s “hudimi posledicami”, je v izjavi dejal Le. Ob tem je dodal, da njen pripor “ni v skladu z zakoni in je nerazumen, brezvesten in že po naravi podel”.

Mengova je bila aretirana 1. decembra na podlagi naloga za aretacijo iz ZDA, ki temelji na obtožbah zarote in prevar v povezavi s kršenjem sankcij proti Iranu. Kanadske oblasti so jo prijele, ko je v Vancouvru čakala na prestopni let med potovanjem iz Hongkonga v Mehiko.

Aretacija, do katere je prišlo le nekaj dni potem, ko sta se ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping dogovorila za 90-dnevno trgovinsko premirje, je še dodatno skrhala odnose med ZDA in Kitajsko.

Mengova se je v petek zagovarjala pred kanadskim sodiščem glede morebitne varščine, vendar ji to ni odobrilo odhoda na prostost. Odločitev glede varščine so oblasti napovedale za ponedeljek, 46-letna Kitajka pa bo morala najmanj do takrat ostati v priporu.

Demokracija.si