fbpx

Kitajska svari ZDA, naj ne uvajajo sankcij talibanom

Kitajski zunanji minister Wang Yi (foto: EPA)

Več kitajskih funkcionarjev je v četrtek, 26. avgusta 2021, svarilo ZDA pred uvajanjem nepotrebnih sankcij islamski džihadistični teroristični organizaciji, ki jo tvori talibansko gibanje.

Svetovna banka je Afganistanu s prihodom talibanov na oblast zamrznila sredstva, nikakor pa ni edina mednarodna institucija, ki je talibane udarila tam, kjer najbolj boli – po žepu.

Da je bolje, če se ne prenaglijo, v ZDA pa sta pred morebitnimi sankcijami proti talibanskemu režimu v Afganistanu Američane posvarila kitajski zunanji minister Wang Yi in višji član politbiroja Yang Jiechi. Wang in Yang sta pri tem še pozvala mednarodno skupnost, naj raje pomagajo Islamskemu emiratu v Afganistanu, kakor se imenuje talibanski režim, pri doseganju samostojnega razvoja in spoštujejo voljo afganistanskega ljudstva.

Monetarne institucije zamrznile sredstva
A monetarne institucije se za razliko od administracije Joeja Bidna zaenkrat še ne obremenjujejo z željami kitajskih funkcionarjev. Mednarodni denarni sklad je sporočil, da bodo zamrznili 460 milijonov dolarjev, ki so jih hranili za nujne primere za afganistansko vlado. Sredstva so sicer nameravali sprostiti naslednji teden. Kakor so pojasnili pri IMF, trenutno ni jasno, kdo pije in kdo plača v Afganistanu. Ravno tako je v zraku glede mednarodnega priznanja talibanskega režima v Afganistanu. Dokler se ta vprašanja ne razjasnijo, denarja s strani mednarodnih institucij ne bo.

Foto: STA

Talibani ravno tako niso uspeli priti do sredstev Afganistanske centralne banke, ki je pod nadzorom Newyorške zvezne rezerve. Tiskovni predstavnik talibanov Suhail Šahin je odločitev IMF že označil za krivico in svet pozval k investiranju v Afganistan pod talibansko vladavino. “Moramo ponovno zgraditi Afganistan, Afganistanci potrebujejo proračun,” je za kitajsko mrežo CGTN povedal Šahin.

Ivan Šokić