fbpx

Kitajska v puščavi gradi več kot 100 novih jedrskih raketnih silosov

Foto: EPA

Združene države Amerike so prepričane, da Kitajska poseduje vse več jedrskega arzenala, kar pa ni mogoče zagotovo potrditi. Strokovnjaki pa so prepričani, da to niti ne bi bilo preveč presenetljivo glede na grožnje Washingtona Pekingu in njihovo vojaško okrepitev v regiji.

Veliko se govori o ekskluzivnem članku, ki ga je objavil Washington Post, v katerem razkrivajo informacije, da obstajajo analizirani satelitski posnetki, ki naj bi pokazali, kako Kitajska gradi medcelinske balistične rakete v svoji severozahodni provinci Gansu, in trdi, da Kitajska pospešuje svoje “druge možnosti” in krepi svoj jedrski arzenal.

Na poročilo, ki trdi, da Peking predstavlja vse večjo “jedrsko grožnjo” ZDA, se je odzval tudi Pentagon. John Supple je namreč dejal, da so “številni predstavniki obrambnega ministrstva pričali o vse večji jedrski zmogljivosti Kitajske, kar smo tudi pričakovali, da jo bodo v naslednjem desetletju celo podvojili”. Nekateri tem “razkritjem” nasprotujejo in pravijo, da so gradbišča pravzaprav vetrne elektrarne. Pri tem je pomembno poudariti, da ima Kitajska jedrskega arzenala razmeroma malo v primerjavi z ZDA (trenutno približno od 250 do 350 bojnih glav proti 3800), ki pa delujejo po principu “da ga ne uporabijo prvi”, ZDA tega principa nima. Tudi cilji Kitajske niso takšni kot ameriški. Njihov namen ni, da bi ohranili vojaško hegemonijo, ampak da bi zaščitili svojo državo, to seveda vključuje tudi Tajvan, ki je lahko tudi del razloga, da se vojaško krepi.

Lokacija jedrskega arzenala na Kitajskem je strateška
Lokacija raketnega silosa v Gansuju je strateško pomembna. Prvič, provinca se nahaja globoko v notranjosti Kitajske. To je osamljena puščavska regija, ki je zahodno od jedra kitajskega prebivalstva in stran od njegovega industrijskega ter urbanega življenja. To zmanjšuje odgovornost za ta območja v času konflikta in olajša skrivanje in prikrivanje orožja. Lokacija prav tako otežuje sovražnikovim lovcem doseg in uničenje silosov. Bi lahko ameriški lovci prišli na tisoče kilometrov v notranjost Kitajske, da bi izvajali napade na vojaško infrastrukturo in jih ne bi sestrelili?

Foto: wikipedia

Med ZDA in Kitajsko ne bo jedrskega spopada in tudi Peking tega ne predvideva, a kopičenje orožja za močne države je neizogibno. Zmotno je tudi prepričanje, da bo Kitajska kar predstavila ali objavila svoje resnične vojne zmogljivosti, ampak bo nasprotnika še naprej držala v nevednosti.

Sara Kovač