Kitajska vse ostreje preganja kristjane: Pretepanje, mučenje in preganjanje so del vsakdanjika!

Datum:

Kitajska komunistična partija najostreje napada krščanske skupnosti, ki jih ne more nadzirati. To se nanaša zlasti na manjše krščanske skupnosti, ki se skrivaj zbirajo po domovih, da bi skupaj molile in prebirale Sveto pismo.

Eden izmed članov “hišne cerkve”, v jugo-zahodni provinci Sečuan, je bil pridržan že leta 2018. Šlo je za krščansko molitveno skupino. In ker ni zagrešil nobenega uradnega kaznivega dejanja, so ga v zameno za varščino odpustili iz zapora, vendar pa je bil to šele začetek njegovega trpljenja. Ponovno so ga namreč prijeli agenti kitajskih oblasti, ob sodelovanju s tajno policijo ter ga namestili v t. i. tajni mobilni center za preobrazbo oziroma transformacijo, poroča Polonia Christiana.

Znašel se je v kleteh neke, precej neopazne zgradbe, pred tem pa so v zgradbi verjetno zadrževali pripadnike na Kitajskem prepovedanega kulta Falungung. Tam je bil skupaj, s še nekaterimi kristjani, podvržen programu prevzgoje. V njegovem primeru je trajala kar 10 mesecev. V njegovi sobi ni bilo ne oken, ne prezračevanja in nikoli mu niso pustili, da bi se na prostem nadihal svežega zraka. Hrano je dobil dvakrat na dan. Sonca ves ta čas ni videl, zato je povsem izgubil občutek za čas.

To je v njem vzbujalo samomorilne misli ali vzgibe, da bi se samopoškodoval. Prvi tri tedne celo ni mogel zaspati, zato je od časa do časa z glavo udaril ob steno. In ko je bil že povsem izčrpan, da ni mogel več odpreti oči, so mu na silo, v kri vbrizgali neka zdravila, ki so ga prebudila. Kot je zaprti še opozoril, so bili “prisiljeni priznati svoje napake”. Dva civilno oblečena oficirja, sta v ta namen uporabljala različna sredstva: grožnje, poniževanje in pretepanje. V podpis so mu dali tudi neko izjavo, sicer bi ga še naprej zadrževali in pretepali. Ko so ga izpustili, je bil zaradi različnih oteklin za deset kilogramov težji, njegova travmatična doživetja pa so ves čas pred njegovimi očmi.

Na Kitajskem živi več deset milijonov kristjanov
Preostali že zaprti kristjani pa so prav tako navajali, da so jih pretepali, mučili, med drugim oblivali z ledeno vodo, silili k nošenju težkih veder z vodo, ki so bila privezana na njihov vrat. Na Kitajskem naj bi trenutno živelo okoli 69 milijonov protestantov, od tega jih 23 milijonov nadzira partija ter 9 milijonov katoličanov, od katerih večina pripada Patriotskemu združenju kitajskih katoličanov. Kitajska oblast, pod vodstvom predsednika Xi Jinpinga, krščanstvo dojema kot nevaren “uvoz” iz tujine. Prav zato svoje državljane opozarjajo pred morebitno “infiltracijo sovražnih zahodnih sil” pod pretvezo religije. 

Kitajski kristjani med obredjem. (Foto: epa)

Upokojeni hongkoški kardinal Joseph Zen, je v preteklosti svaril pred dogovorom med Kitajsko in Vatikanom, ki je dovolil posvetni oblasti vmešavanje v imenovanje kitajskih škofov ter vztrajal, da “papež ne razume Kitajske”. Dejal je še, da ima “Frančišek mogoče naravne simpatije za komuniste, saj so zanj oni tisti, ki so preganjani” je zapisal Zen, ko se je navezal na Frančiškovo odraščanje v Argentini, zaradi katerega naj bi papež komuniste dojemal kot zaščitnike šibkih. “Ne zaveda se kakšni preganjalci postanejo ko pridejo na oblast, kakor je to uspelo komunistom na Kitajskem.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...