Kitajska z nakupom poceni nafte v zakulisju pomaga Rusiji

G7 je zapretil predvsem državam, ki še vedno poslujejo z Rusijo; predvsem Kitajska (Foto: epa)

Kitajska potihoma povečuje nakupe nafte iz Rusije po dostopnih cenah, s čimer pomaga pri zapolnjevanju vrzeli, ki jo za seboj puščajo kupci iz Zahoda, ki se umikajo iz poslov z Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino, razkriva Reuters.

Poteza največjega uvoznika nafte na svetu se je zgodila mesec dni po tem, ko je država sprva zmanjšala uvoz iz Rusije, saj se je bala, da bo videti, kot da odkrito podpira Moskvo, s tem pa bi lahko potencialno izpostavila sankcijam njena državna naftna podjetja.

Kitajski čezmorski uvoz ruske nafte bo maja poskočil na skoraj rekordnih 1,1 milijona sodčkov na dan, s 750.000 sodčki v prvem četrtletju in 800.000 sodčki leta 2021, poudarja Vortex. Unipec, trgovska veja največje azijske rafinerije Sinopec, opravlja nakup skupaj z Zhenhua Oil, sestavnim delom kitajskega obrambnega konglomerata Norinco, razkrivajo podatki lastnikov ladij in trgovcev, ki jih je Reuters dobil v vpogled. Trgovinski viri pravijo, da je podjetje registrirano v Hongkongu in je glavni pošiljatelj ruske nafte na Kitajsko. Sinopec zadeve ni želel komentirati, ostali pa so se zavili v molk.

Podjetja po poročanju Reutersa zapolnjujejo novo luknjo, ki so jo za seboj pustili zahodni kupci po invaziji Rusije na Ukrajino. ZDA, Velika Britanija in nekateri drugi ključni kupci nafte so namreč kmalu po invaziji prepovedali uvoz ruske nafte. Evropska unija pa medtem končuje načrt za nadaljnji krog sankcij, vključno s prepovedjo nakupa ruske nafte. Številne evropske rafinerije so že prenehale kupovati od Rusije zaradi strahu pred sankcijami ali privabljanjem negativne publicitete.

Foto: Pixabay

Vitol in Trafigura, glavna svetovna trgovca, sta pričela postopoma zmanjševati nakup nafte od Rosnefta, največjega ruskega proizvajalca nafte. “Situacija se je začela drastično spreminjati s potezami Vitola in Trafigure, nastal je namreč nekakšen vakum, ki so ga lahko zapolnila samo podjetja, ki imajo zaupanje ruskih kolegov,” je dejal eden od kitajskih trgovcev, ki je želel ostati anonimen.

Prednost nizkih cen
Nizka cena ruske nafte, ki je po navedbah trgovinskih virov za približno 29 dolarjev nižja za sodček kot pred invazijo, je ugodna za kitajske rafinerije, ki se soočajo z upadanjem marž zaradi gospodarske upočasnitve. Cena ruske nafte je dosti nižja kot cena za sodček pri konkurentih z Bližnjega vzhoda, Afrike, Evrope in ZDA.

Kitajska prejme okoli 800.000 sodčkov ruske nafte na dan po naftovodih v skladu z vladnimi sporazumi. To bo maja povečalo uvoz na skoraj 2 milijona sodčkov na dan, kar predstavlja 15 odstotkov celotnega naftnega povpraševanja Kitajske. Rusiji prodaja nafte Kitajski nedvomno nekoliko pomaga ublažiti vpliv sankcij na njeno gospodarstvo.

Sara Kovač