Kitajska želi na Bližnjem vzhodu konkurirati ZDA

Kitajski predsednik Xi Jinping in sirski predsednik Bashar al-Assad. Vir: AFP

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes prispel na Kitajsko v Hangzhou, kjer ga je sprejel kitajski predsednik Xi Jinping. Gre namreč za Asadov prvi obisk po skoraj dveh desetletjih, na katerem si med drugim prizadeva končati več kot desetletje trajajočo diplomatsko izolacijo zaradi zahodnih sankcij po državljanski vojni. “Danes bomo skupaj objavili vzpostavitev strateškega partnerstva med Kitajsko in Sirijo, ki bo postalo pomemben mejnik v zgodovini dvostranskih odnosov,” je dejal Xi med srečanjem z Asadom.

Sirski predsednik Bašar al Asad se bo v soboto udeležil otvoritvene slovesnosti azijskih iger, nato pa bo vodil delegacijo na srečanjih v več kitajskih mestih. Sicer pa je srečanje dveh predsednikov pomembno z več vidikov. Dodatno naj bi okrepilo legitimnost Asadove kampanje za vrnitev na svetovno prizorišče, predstavlja pa tudi protiutež vplivu ZDA, ki veni med Bidnovo administracijo. Asad se tudi sooča z ohromljenim gospodarstvom in si želi finančne podpore. Toda vsaka kitajska ali druga naložba v Sirijo pomeni tveganje, da bo vlagatelj vpleten v ameriške sankcije na podlagi Cezarjevega zakona, saj lahko zamrznejo sredstva vseh, ki imajo opravka s Sirijo.

“Kitajska je v luči mednarodnih razmer, polnih nestabilnosti in negotovosti, pripravljena še naprej sodelovati s Sirijo, trdno podpirati druga drugo, spodbujati prijateljsko sodelovanje in skupaj braniti “mednarodno poštenost in pravičnost”, je povedal Xi Jinping. Odnosi med državama so “prestali preizkus mednarodnih sprememb,” je dodal. Kitajska se doslej ni veliko vpletala v Bližnji vzhod v omembe vredni meri, zdaj pa očitno spreminja svojo politiko.

Kitajska kljubuje ZDA
“V svojem tretjem mandatu želi Xi Jinping odkrito kljubovati Združenim državam, zato mislim, da ni presenečenje, da je pripravljen ravnati v nasprotju z mednarodnimi normami in gostiti voditelja, kot je Asad,”
pa meni strokovnjak in izredni profesor Alfred Wu.

Dve velesili v regiji
Poleg tega je bil primarni vojaški zaveznik Sirije Rusija, ki pa sedaj izgublja na moči, hkrati pa se ustvarja nova dinamika, ker bosta v regiji prisotni dve velesili. Saj se Kitajska po dveh desetletjih (Asadov obisk na Kitajskem leta 2004 je bil prvi obisk sirskega voditelja države po vzpostavitvi vezi leta 1956) očitno vrača na prizorišče. Sicer pa je Kitajska, tako kot glavni podpornici Sirije Rusija in Iran, ohranila odnose z Damaskom, medtem ko so druge države izolirale Asada zaradi zatrtja protestov, ki so izbruhnili leta 2011.

Vladimir Putin in Bašar al Asad (foto: epa)

A.G.