fbpx

Kitajski kanibal, ki je v Kanadi na avtobusu obglavil potnika, spuščen na prostost

Kanadski kanibal Will Baker znan kot Vince Li (vir: youtube)

Kitajski imigrant, ki je v Kanadi leta 2008 brutalno umoril in obglavil sopotnika na avtobusu, je bil spuščen na prostost. Kakor trdijo kanadske oblasti, naj ne bi bilo razloga za nadaljnje pridržanje, saj obsojeni kanibal naj ne bi predstavljal nevarnosti za javnost.

Kanadsko sodišče je ugotovilo, da Will Baker, bolj znan kot Vince Li, ni kazensko odgovoren za obglavljanje sopotnika in kanibalizem na avtobusu, kar se je zgodilo leta 2008. Presenetljiva odločitev dopušča kanibalu prosto gibanje po državi brez kakršnega koli nadzora oblasti.

Li je leta 2008 na avtobusu zaklal svojega sopotnika, 22-letnega Tima McLeana, ker ga je ta ogovoril. Li je povedal, da je slišal glas, ki mu je povedal, da mora McLean “nemudoma umreti”. Li je svojo žrtev razkosal pred očmi ostalih potnikov, ki so panično bežali iz avtobusa. Kmalu je tudi sam sestopil, v roki pa je držal glavo svoje žrtve. Nato se je vrnil na avtobus, kjer je nadaljeval razkosavanje McLeanovega trupla, med tem je nekatere dele telesa tudi zaužil.

Žrtev brutalnega umora Tim McLean (vir: Twitter)

Kanadska tožilka Mary Goska je ob presenetljivi odločitvi kanadskih oblasti izpostavila, da bi morilec lahko predstavljal nevarnost za družbo, če neha jemati zdravila. “Jasno je, da predstavlja grožnjo v določenih okoliščinah,” je povedala. Lija so po poročanju CBS Newsa na sojenju razglasili za neprištevnega, ker naj bi trpel za shizofrenijo.

Prazne obljube, da bo kanibal jemal zdravila
Lijev odvetnik je poskušal javnost pomiriti z izjavo, da je obsojeni kanibal “obljubil, da bo jemal zdravila in sodeloval s skupino, ki skrbi zanj”. Lijev zdravnik pa verjame, da njegov pacient ne predstavlja nevarnosti za družbo, če bo redno jemal zdravila. V vseh teh izjavah se zdi najbolj sporno prav zanašanje na besedo človeka, ki trpi za duševno motnjo.

Mati brutalno ubitega je dejanje kanadskih oblasti označila za katastrofalno. “Nimam besed,” je zapisala na Facebooku ob objavi odločitve, da bo Li lahko na prostosti brez kakršnega koli nadzora države, in izpostavila, da ni nikakršnih zagotovil, da bo morilec njenega sina tudi zares jemal zdravila.

Ivan Šokić