fbpx

Kitajski komunisti le pametnejši od slovenskih levičarjev: Za zagon gospodarstva bodo znižali davke in omejili birokracijo

Foto: epa

Kitajska je objavila milijarde dolarjev vredno davčno reformo, s katero želi spodbuditi zaspan gospodarski motor. Gre za nadgradnjo obljub, danih prejšnji mesec, o 300 milijard ameriških dolarjev vrednem zmanjšanju obremenitev podjetij in posameznikov v letošnjem letu. Posameznikom prav tako obljubljajo manj birokracije.

Čeprav je Kitajska totalitarna država, kjer je na oblasti komunistična partija, ki še vedno množično krši človekove pravice, pa imajo vsaj glede gospodarske politike več pameti kot slovenski levičarji, nasledniki komunistov. Kitajska vlada je v sredo pozno zvečer sporočila, da bo znižala stroške elektrike in interneta, pristojbine pristanišč in železnic ter vrsto dajatev za posameznike in podjetja. Skupno naj bi šlo za razbremenitve v vrednosti okoli 40 milijard evrov. Spremembe bodo v veljavo stopile 1. julija.

Podjetjem vlada obljublja za 10 odstotkov nižje povprečne cene elektrike, mala in srednja podjetja lahko pričakujejo v povprečju za 15 odstotkov nižje stroške širokopasovnega interneta. Prav tako bo država zmanjšala stroške pri registraciji blagovnih znamk.

Omejili bodo birokracijo in znižali stroške za delodajalce
Posameznikom medtem obljublja manj birokracije, med drugim z 9. aprilom prihaja zmanjšanje dajatev pri poštnih pošiljkah iz tujine. Cenejši bosta registracija nepremičnin in izdaja potnih listov, nižje bodo tudi cene mobilnega interneta. “Znižanje davkov in dajatev je naš ključni ukrep za zmanjšanje negativnega gospodarskega pritiska v letošnjem letu,” je dejal premier Li Keqiang.

Marca je Peking obljubil znižanje davkov in prispevkov delodajalcev za skoraj 265 milijard evrov. Prvi del ukrepov je začel veljati že 1. aprila. Na sredini seji je vlada potrdila tudi predlog nove zakonodaje, ki naj bi podprla novi zakon o tujih investicijah. Z njo naj bi med drugim zagotovili nediskriminacijo in boljšo zaščito blagovnih znamk, še poroča STA.

C. Š.