fbpx

Kitajski predsednik in premier odločena, da bo za tragično nesrečo nekdo odgovarjal – aretirali že 9 ljudi

Foto: epa

Po smrtonosni nesreči na Kitajskem, ko je v zrušenju gradbenega odra ob gradnji termoelektrarne Fengcheng v provinci Jiangxi umrlo 74 ljudi, je kitajska oblast aretirala že 9 ljudi, ki jih bremenijo, da so odgovorni za to tragično nesrečo.

Med drugim sta bila aretirana tudi predsednik in glavni inženir v elektrarni Fengcheng, saj naj bila po ugotovitvah prav onadva kriva, da se je nenadoma zrušila platforma, ki je bila postavljena okrog hladilnega stolpa. Kitajski vrh je po tej tragični nesreči nemudoma odredil pregled varnostnih standardov na industrijskih lokacijah, predsednik Ljudske republike Kitajske Xi Jinping in premier Li Keqiang pa sta lokalnim oblastem naročila, naj bodo “odločni pri zajezitvi hude nesreče in luknjah v varnostnih standardih”. Vodilna moža Kitajske sta to naročila na srečanju, ki je bilo v nedeljo, sejo pa je vodil vice premier Kitajske Ma Kai, poroča CNN.

Udeleženci seje so se strinjali, da je potrebnega več nadzora tudi v obliki inšpekcijskih pregledov na gradbiščih, v premogovnikih in ostalih sektorjih, ki obvladujejo promet, nevarne kemikalije, ogrevanje in podobne rizične sektorje. 

Sicer pa je kitajska agencija, ki vodi zbirko podatkov o nesrečah v gospodarstvu, razkrila, da je bilo samo lansko leto na Kitajskem z delom povezanih nesreč kar 569, vključno s požarom v skladišču nevarnih kemikalij v Tianjinu, kjer je življenje izgubilo 173 ljudi, in plazom v okolici rudnika v provinci Shaanxi, ko je umrlo 65 rudarjev in njihovih družinskih članov.

M. S.