fbpx

Kitajski proizvajalci medicinskih ventilatorjev prejemajo naročila tudi iz ZDA!

Foto: epa

V luči epidemije novega koronavirusa marsikje po svetu vladajo težke razmere. Medtem ko bo proizvodnja naročila za medicinske ventilatorje R30, ki jih je naročila Italija, stekla junija, je Slovenija polovico svojih že dobila. Težke so tudi razmere v ZDA, saj hitro naraščajo primeri okužb z novim koronavirusom. Nekateri veliki kitajski proizvajalci ventilatorjev so s strani ZDA prejeli naročila za njihovo izdelavo. Soočajo se namreč s primanjkljajem do 790 tisoč ventilatorjev, ki bi pri dihanju pomagali najhuje obolelim bolnikom. 

Kljub zaostrovanju odnosov med Kitajsko in ZDA potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump novi koronavirus označil kot kitajski virus, so številni proizvajalci na Kitajskem poudarili, da sta ob pandemiji brez primere človeštvo in mednarodna odgovornost na prvem mestu. Odločili so se, da ne bodo omejili naročila ZDA na račun varnosti številnih Američanov.

Naročila se stekajo iz celega sveta

Richard Li, izvršni direktor enega največjih dobaviteljev medicinske opreme na svetu Beijing Siriusmed Medical Device, je v ponedeljek za Global Times povedal, da je osem ameriških strank kontaktiralo podjetje za nakup nujno potrebnih ventilatorjev. Podjetje je prejelo naročila za skoraj tisoč ventilatorjev iz različnih držav, vključno z Italijo, Poljsko in Ekvadorjem, proizvodnja pa bo stekla junija. Podjetje v glavnem izvaža ventilatorje R30 in R50 s cenovnim razponom od 100 tisoč do 200 tisoč juanov, kar znaša od 14.054 do 28.108 ameriških dolarjev. “Pred epidemijo je prodaja ventilatorjev predstavljala le približno 20-30 odstotkov naših prihodkov. Ta delež se bo zaradi smrtonosne pandemije znatno spremenil,” je med drugim zatrdil.

Do namere nakupa je prišlo po tem, ko je guverner zvezne države New York Andrew Cuomo čez konec tedna dejal, da ima mesto New York le od 5 tisoč do 6 tisoč ventilatorjev. Glede na to, da je v enem tednu število okuženih z novim koronavirusom v državi naraslo z 800 na 8.000, je Cuomo ocenil, da bi država  za zadostitev potreb potrebovala 30 tisoč ventilatorjev. Dejal je, da je država poslala ljudi na Kitajsko, do enega največjih proizvajalcev ventilatorjev na svetu z namenom nakupa.

Foto: epa

“Ne omejujemo izvoznih naročil in ne bomo drugače ravnali s strankami, ker prihajate iz določene države. Vse naše pogodbe so poslovno usmerjene. Iskreno povedano, naročila kitajskim proizvajalcem pritekajo z vsega sveta,” je v ponedeljek za Global Times sporočil industrijski insajder, ki je spregovoril pod pogojem anonimnosti. Po poročanju New York Timesa imajo v ZDA približno 170 tisoč ventilatorjev, kar je daleč od 960 tisoč enot, ki naj bi bila sodeč po nekaterih poročilih potrebna količina v naslednjih dveh mesecih.

Preusmeritev proizvodnje ni lahka
Trump je sicer dejal, da so proizvajalci avtomobilov, vključno s Fordom, General Motors in Teslo, dobili zeleno luč za proizvodnjo ventilatorjev. Toda industrijski insajderji poudarjajo, da mora Washington usmeriti svoja upanja na dobavo iz Pekinga, saj avtomobilski proizvajalec v kratkem času precej težko preusmeri proizvodnjo. Li je zatrdil, da se v tujino uvaža manj kot 10 odstotkov sestavnih delov, ki jih izdeluje podjetje, zato njihova proizvodnja skorajda ni bila prizadeta na računa širjenja koronavirusa v tujini.

Direktor podjetja za medicinsko opremo Peking Aeonmed Co Li Kai pa na drugi strani poudarja, da se podjetje sooča s težavami pri iskanju ustreznih zalog materiala ob nenadnem povečanju naročil, saj nekatere materiale, kot so senzorji, uvažajo iz držav, kot so Švica, Nizozemska in ZDA. “Trudimo se, da bi to težavo premagali,” je dejal in poudaril, da obstaja možnost, da se bo podjetje soočilo z majhno dobavo komponent. Kai poudarja, da države, ki nujno potrebujejo prezračevalne ventilatorje s Kitajske, in podružnica Aeonmeda v tujini, pomagajo pri usklajevanju dobave komponent.

Foto: epa

Kitajska se je v veliki meri zanašala na tuje proizvajalce
V času SARS-a leta 2003 so kitajski proizvajalci ventilatorjev predstavljali manj kot 50 odstotkov tržnega deleža v državi, Kitajska pa se je v veliki meri zanašala na tuje proizvajalce, kot sta nemški Dräger in francoska Taema, je zatrdil Johnson Zhang, domači proizvajalec ventilatorjev. “Toda zdaj so lokalne blagovne znamke, kot so Aeonmed, Siriusmed in Mindray močno napredovale pri podpori drugim državam, s čimer so pokazale naraščajočo proizvodno zmogljivost Kitajske in mednarodno odgovornost države,” je zatrdil.

Kitajski proizvajalci trenutno trdijo, da so preobremenjeni z izvoznimi naročili v ZDA. Direktor proizvajalca ventilatorjev Mindray Medical International Limited je za Global Times povedal, da se njihovo podjetje pogaja o več naročilih z Italijo. “Ne načrtujemo izvoza v ZDA, ker nismo pridobili certifikata FDA za izvoz v ZDA,” je dejal Chen. Mindray je doslej izvozil od 400 do 500 ventilatorjev, predvsem v evropske države. Industrijski poznavalci pravijo, da lahko traja nekaj mesecev ali leto, da v običajnih situacijah pride do pridobitve certifikatov FDA.

Foto: epa

Proizvajalec ventilatorjev Peking Aeonmed Co je v ponedeljek povedal tudi, da je prejel naročila za več tisoč ventilatorjev iz približno 35 držav in regij, vključno z Italijo, Združenim kraljestvom, Rusijo in Srbijo. Podjetje je pričelo preusmerjati pozornost na izvoz ventilatorjev sredi marca, saj je bila takrat epidemija na Kitajskem v veliki meri pod nadzorom na Kitajskem, je povedal Li Kai. Doslej je podjetje dobavilo skoraj tisoč ventilatorjev, od tega jih je bilo 50 17. marca odposlanih v Italijo, 20 v Rusijo in 30 v Mongolijo.

Hana Murn