fbpx

Mednarodna javnost zaskrbljena nad načrti kitajskega režima, ki rekrutira otroke za izdelavo ubijalskih robotov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Pekinški inštitut za tehnologijo je ta teden najavil “ambiciozen program inteligentnega orožja”, v okviru katerega so že rekrutirali številne najstnike, med katerimi so izbrali izključno tiste z najvišjimi povprečji ocen v srednjih šolah. Poleg ocen pa sta bili pri režimu ključni zvestoba režimu in zanesljivost. Do sedaj so rekrutirali 33 najstnikov, strokovnjaki pa ob uvedbi takšnega programa izražajo skrb.

Pekinški inštitut za tehnologijo je razvil štiriletni izobraževalni program, namenjen usposabljanju bodočih ustvarjalcev orožja, ki bo temeljilo na umetni inteligenci, vanj pa rekrutirajo mlade srednješolce. To je le eden od primerov, ki prikazuje, da na Kitajskem meja med civilno in vojaško sfero vse bolj bledi, kar je najbolj skrb vzbujajoče, pa je možnost, da bi kitajske oblasti umetno inteligenco, razvito s takšnimi programi, uporabila tudi z namenom nadziranja in škodovanja civilnemu prebivalstvu na domačih tleh. Kitajska tako očitno brez težav združuje področja zabavne elektronike, vohunstva in vojske, medtem ko drugod po svetu velika tehnološka podjetja niso naklonjena sodelovanju v obrambnih projektih.

Poleg pameti sta pomembni tudi zvestoba režimu in domoljubje
Profesor Pekinšega inštituta za tehnologijo je ob tem povedal: “Ti otroci so posebno bistri, ampak to ni dovolj. Pri njih iščemo značilnosti, kot so ustvarjalno mišljenje, volja do boja in vztrajnost pri soočanju z izzivi.” Vsak najstnik bo pri tem nadziran s strani dveh visokih orožarskih znanstvenikov, pri čemer bo imel en znanstvene izkušnje, drugi pa izkušnje iz orožarske industrije. “Strast do razvoja novih orožij je pri tem nujna, prav tako pa morajo biti domoljubi,” je profesor dodatno pojasnil, kakšne značilnosti iščejo pri otrocih.

Foto: epa

Izmed 5 tisoč kandidatov rekrutirali 33 najstnikov, strokovnjaki izražajo skrb
Inštitut je do sedaj uspel rekrutirati 27 primernih fantov in 4 takšne deklice, program izobraževanja o orožjih z umetno inteligenco pa naj bi se kasneje razvil tudi v doktorski študij. Po poročanju Breitbarta so rekrutiranje tako mladih ljudi številni mednarodni strokovnjaki ocenili za zaskrbljujoče, Eleonore Pauwels s Centra za raziskovanje politik na United Nations University v New Yorku je na primer povedala, da je “to prvi univerzitetni program na svetu, ki je namenjen agresivnemu in strateškemu spodbujanju prihajajočih generacij k razvijanju orožja z umetno inteligenco za vojaško raziskovanje in za njihovo uporabo”. ZDA so v preteklosti izvajale podobne izobraževalne programe, a so tam delovali v tajnosti, zaposlovali pa so le izkušene znanstvenike.

J. Ž.