fbpx

Kitajski vojaški izdatki so kar 50 odstotkov višji od Indije, Japonske, Tajvana in držav ASEAN-a skupaj!

Kitajska vojska (Foto. epa)

Sodeč po najnovejših podatkih azijskega indeksa moči je mogoče videti, da so se kitajski vojaški izdatki znatno povečali. Ti so namreč sedaj za 50 odstotkov višji od izdatkov Indije, Japonske, Tajvana in vseh 10 članic Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) skupaj.

Azijski indeks moči predstavlja analitično orodje možganskega trusta Inštituta Lowe, ki se uporablja za namene preučevanje sprememb vpliva držav in regij v regiji. Indeks se pri tem osredotoča na ocene številnih področij, kot so vojaške obrambne zmogljivosti kibernetske varnosti, viri in gospodarski odnosi, diplomatski in kulturni vpliv ter sposobnosti odzivanja na tveganja.

Foto: epa

Kitajska je odločena, da bo svoje agresivne vojaške pogovore v jugovzhodni Aziji uskladila s porabo za namene vojske. Poročilo avstralskega inštituta Lowy kaže, da Peking očitno res želi poskrbeti za svojo prvo stalno vojaško prisotnost v Atlantskem oceanu, konkretneje v majhni srednjeafriški državi Ekvatorialni Gvineji.

Pandemija je prizadela večino držav v smislu njihove sposobnosti oblikovanja in odzivanja na zunanje okolje. ZDA so sodeč po podatkih letnega poročila inštituta Lowy za leto 2021 ostale najmočnejša država v azijsko-pacifiški regiji, Kitajska pa je takoj na drugem mestu, potem ko je v zadnjih letih vztrajno naraščal vpliv na indeks. “Kitajska nikoli ne bo tako prevladujoča, kot so bile nekoč Združene države Amerike, vendar smo res lahko pripravljeni na nekakšno bipolarno stoletje v Indopacifiku, kjer je vse odvisno od muhavosti ZDA in Kitajske,” je zatrdil Hervé Lemahieu, vodja raziskovalne dejavnosti na inštitutu.

Foto: Printscreen

Podrobnosti o povečanih izdatkih za obrambo Kitajske prihajajo v času, ko zaupna poročila ameriških obveščevalnih služb kažejo, da namerava Kitajska vzpostaviti svojo prvo stalno vojaško prisotnost na Atlantskem oceanu v majhni srednjeafriški državi Ekvatorialni Gvineji, navajajo ameriški uradniki. Ker to za ZDA predstavlja nevarnost, bi to moralo po prepričanju marsikoga prižgati alarme v Beli Hiši.

Vojaška poraba Kitajske poskočila leta 2020
Kitajska vojaška poraba je zdaj daleč pred regionalnimi tekmeci in vsemi desetimi članicami ASEAN in še vedno raste, saj je poskočila šele leta 2020, kot poroča ameriški Breitbart. Kitajska “ostaja daleč pred vsemi drugimi v regiji” glede na celotno moč, je podrobno zapisano v poročilu. Hkrati pa se je Indonezija prvič uvrstila med 10 najboljših, in to kljub temu, da jo je doma močno prizadela pandemija, s čimer je Singapur prehitela kot “najbolj diplomatsko vpliven igralec” v jugovzhodni Aziji. Japonska je “pametna sila”, ki ima pomemben diplomatski, gospodarski in kulturni vpliv z omejenimi sredstvi, je zapisano v poročilu Lowyja, vendar je njen vpliv leta 2021 upadel zaradi upadajočega gospodarstva in staranja prebivalstva.

Nina Žoher