fbpx

Kitajsko podjetje nigerijski senatorki pomagalo oprati 13 milijonov dolarjev

Slika je simbolična (Foto: epa)

Nigerijska komisija za gospodarske in finančne zločine (EFCC) je obtožila nigerijsko hčerinsko družbo kitajskega gradbenega podjetja, ker naj bi leta 2014 pomagala goljufivim denarnim transakcijam nigerijske senatorke v višini približno 13 milijonov ameriških dolarjev, je v torek poročal državni časopis Times.

Nigerijska podružnica državne družbe China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) naj bi v petmesečnem obdobju nigerijski senatorki Steli Oduah pomagala pri pranju milijonov dolarjev, je razkril Premium Times.

Nigerijski EFCC je 17. decembra 2020 zoper Oduahovo, CCECC Nigeria Ltd. in še sedem ljudi, ki sodelujejo v gotovinskih transakcijah, vložil obtožnico v 25 točkah. Obtožbe vključujejo “zaroto pranja denarja, prenos, prevzem nadzora in prevzem premoženjske koristi, goljufijo, pomoč pri pranju denarja in odpiranje anonimnih bančnih računov. “

Oduah, ki trenutno zastopa okrožje Anambra North v nigerijskem senatu, je povezana z vsemi 25 obtožbami. Zanikala je vse obtožbe EFCC proti njej. Gloria Oditah, ena od obtožencev v zadevi, je bila v času, ko je bila nigerijska ministrica za letalstvo (2011–2014), pomočnica Oduah. Oditah je trenutno sekretarka družbe Sea Petroleum & Gas Company (SPGC), nigerijskega podjetja Oduah.

“V sedmih točkah, kjer je CCECC obtožen posamično, skupaj z Oduah in gospo Oditah, je bilo podjetje obtoženo, da je z omenjenima “pralo denar in nakazovalo različne vsote na sumljive bančne račune,” navaja Premium Times. Časnik je poročal, da je pregledal nekatere obtožbe in ugotovil, da je “CCECC Nigeria Limited med 31. marcem in 6. junijem 2014 domnevno nakazal preko šest milijonov evrov na sumljiv bančni račun …”

Kitajska vlada je za izvajanje mednarodnih pogodb in gospodarsko sodelovanje v zahodnoafriški državi, ki je podpisnica pekinške pobude Belt and Road za gradnjo infrastrukture, ustanovila CCECC Nigeria. CCEC Nigeria uživa desetletja pokroviteljstva nigerijske vlade, piše Premium Times, in trenutno v državi “upravlja z velikimi infrastrukturnimi projekti, kot so gradnja železnic in glavnih cest” pod upravo nigerijskega predsednika Muhammaduja Buharija.

Nigerija in koruptivnost političnih elit
CCEC Nigeria je z nigerijsko vlado podpisal pogodbe za gradnjo projektov letaliških terminalov med Oduahovim mandatom nigerijskega ministra za letalstvo. Oduah je 12. februarja 2014 tedanji predsednik Goodluck Jonathan razrešil dolžnosti nigerijskega ministra za letalstvo, potem ko je na nigerijsko upravo za civilno letalstvo (NCAA) pritisnila, naj po zelo napihnjenih cenah zanjo kupi neprebojne avtomobile znamke BMW.

Aleš Ernecl