fbpx

Kitajsko propagandno glasilo poroča, da se je virus začel širiti po celotni državi

Foto: epa

Propagandni medij kitajske komunistične partije Global Times v državni lasti je nedavno priznal, da ne držijo navedbe, da imajo le majhno število primerov okužb v enem samem mestu. Virus se je namreč pričel širiti po celotni državi. Global Times je v torek poročal, da so v mestu Jinzhong v provinci Shanxi odkrili “dva asimptomatska primera”, uvožena iz mesta Shijiazhuang v sosednji provinci Hebej.

Shijiazhuang, veliko mesto manj kot 321 kilometrov stran od Pekinga, je prejšnji teden pričelo uvajati stroge ukrepe za zajezitev izbruha koronavirusa, vključno s prepovedjo kakršnihkoli potovanj. Podobne ukrepe so po poročanju Global Timesa uvedli tudi v mestu Jinzhong. Ker pa o “asimptomatskih primerih okužbe” poročajo tudi v drugih mestih in vaseh v provinci  Shanxi so stopile v veljavo zahteve glede testiranja in ukrep prepovedi potovanja.

V enem izmed poročil na isti dan so se razpisali tudi o širjenju virusa v provinci Heilongjiang na severovzhodu Kitajske. Novi izbruh seže vse do Wuhana, mesta v provinci Hebej, ki velja za prvi epicenter širjenja novega koronavirusa. Lokalne zdravstvene oblasti so v torek sporočile, da je v karanteni 548 ljudi, ki so prišli v kontakt z okuženimi ljudmi. Na območju do Pekinga naj bi izsledili še 95 dodatnih stikov. V določenih okrožjih naj bi testirali več tisoč prebivalcev v določenih okrožjih.

Problematične naj bi bile vasi

Kitajski zdravstveni delavci po poročanju Breitbarta poudarjajo, da so asimptomatski bolniki tisti, ki predstavljajo vzrok za izbruh virusa. Kljub temu, da so še prejšnji teden pri Global Timesu navajali, kako naj bi  se virus širil po velikih mestih, sedaj trdijo, da naj bi se širjenje odvijalo v vaseh. Po prepričanju strokovnjakov se zdi, da je širjenje koronavirusa na Kitajskem bolj nalezljivo in prenosljivo. Asimptomatske okužbe, zlasti “tihe” okužbe v vaseh, ki se ne odkrijejo pravočasno, pa so postale nov in velik izziv za Kitajsko.

Foto: epa

Global Times navaja, da strokovnjaki sicer menijo, da so nedavni večkratni izbruhi na Kitajskem obvladljivi in ​​da ti ne bodo privedli do drugega nacionalnega izbruha, saj je Kitajska po njihovih besedah oblikovala celovit in učinkovit odzivni mehanizem. Medij CNBC je v torek med drugim opozoril, da kitajski “vzpon” primerov koronavirusa in hitro rastočih izrednih razmer, razglašenih v več provincah, sovpada s prihodom preiskovalne skupine za preiskovanje koronavirusa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Okrog porasta virusa obstajajo skrbi, namreč bliža se pomladni festival. Iz tega razloga oblasti pozivajo, da naj ne hodijo naokrog in s tem širijo virusa. Marsikdo sicer dvomi v resničnost navedb kitajskih oblasti glede števila okuženih in umrlih v državi v povezavi s covidom.

Sara Kovač