fbpx

Kje je pravica?! Marine Le Pen grozi tri leta zapora, ker je opozarjala na zločine Islamske države

Foto: epa

Kandidatka za predsednico Francije Marine Le Pen se je znašla v težavah. Očitno konkurenca ne ve, kako bi onemogočila njen hitri vzpon, saj mnogi prav njej napovedujejo zmago, zato so ji odrekli imuniteto v primeru, ko je na Twitterju objavila fotografije zločinov borcev Islamske države.

Obupani birokrati v Evropski uniji se očitno zelo bojijo, da bi v Franciji zmagala Marine Le Pen in izvedla frexit (izstop Francije iz EU), kot obljublja, zato so ji evropski zakonodajalci odvzeli poslansko imuniteto v primerih, ko je na svojem twitterju opozarjala na zločine, ki jih izvajajo borci Islamske države.

Namesto, da bi jo nagradili, ker opozarja na klanja, ki jih izvajajo pripadniki Islamske države, ji grozi zapor, ker je na svojem twitterju decembra 2015 objavila tri nazorne fotografije, kako borci ISIS-a izvajajo usmrtitev, vključno z obglavljanjem ameriškega novinarja Jamesa Foleyja.

Bo primer na sodišču še pred spomladanskimi volitvami?
Le Penovo je sicer imuniteta ščitila pred pregonom, vendar pa so ji to v tem primeru odvzeli. V naslednjem koraku lahko tožilec opusti primer, lahko pride do imenovanja preiskovalnega sodnika, ki bi preučil primer, ali pa gre vse skupaj neposredno na sodišče. Speisa poroča, če bi želeli, da primer pride na sodišče pred aprilom ali majem, ko bodo volitve, se od francoskih sodišč pričakuje, da bodo delali veliko hitreje kot sicer.

Le Penovi očitajo kaznivo dejanje “objavljanje nasilnih slik”, ki v določenih okoliščinah lahko pomenijo tri leta zaporne kazni in denarno kazen v višini 75 tisoč evrov.

Marjanca Scheicher