fbpx

Kljub najstrožji zakonodaji glede strelnega orožja, so v letu 2019 v Kaliforniji zabeležili največ množičnih pobojev v ZDA

Foto: epa

Kalifornija ima po navedbah AP najstrožjo zakonodajo glede strelnega orožja v ZDA, a kljub temu so tam v letošnjem letu zabeležili največ množičnih pobojev, kjer so bile brez napadalca ubite vsaj štiri žrtve. V celotnih ZDA je bilo sicer v letu 2019 41 takšnih primerov, od tega je bilo strelno orožje uporabljeno v 33 primerih.

Pri Associated Press so ugotovili, da ima v Združenih državah Amerike izmed vseh zveznih držav najstrožji nadzor nad strelnim orožjem Kalifornija, kjer tradicionalno vladajo demokrati, a po drugi strani so prav tam zabeležili največ množičnih pobojev. Kot navaja Breitbart, številni primeri množičnih pobojev sploh niso prišli na naslovnice medijev, saj se dogajanje ni preselilo na javne površine, po drugi strani pa močno poudarjajo primere, kot je sta bila strelska pohoda v Daytonu v Ohiu ali pa v El Pasu v Texasu.

V ZDA je bilo v letu 2019 41 množičnih pobojev
Pri AP so sicer množični poboj definirali kot incident, v katerem je bilo brez storilca ubitih štiri ali več ljudi, takšnih pa so v ZDA v letu 2019 zabeležili 41. Od tega je bilo v 33 primerih uporabljeno strelno orožje, v ostalih primerih pa hladno orožje, kot so sekire ali noži.

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Strelno orožje je v Kaliforniji pretirano regulirano
Kalifornija, kjer se je zgodilo največ množičnih pobojev, pred nakupom strelnega orožja zahteva preverjanje preteklosti, registracijo orožja, pred samim nakupom pa je vselej potrebno počakati 10 dni. Prav tako imajo strogo zakonodajo glede zaseganja orožja, v enem mesecu je mogoče kupiti samo en kos takšnega orožja, popolnoma je prepovedano avtomatsko orožje, strogo nadzorovano pa je tudi strelivo. Na šolskih območjih v Kaliforniji je prepovedano posedovati orožje za samoobrambo, učitelji pa se na napad ne smejo odzvati s streljanjem. Vsak, ki si želi kupiti orožje mora od države pred prvim nakupom pridobiti certifikat o opravljenem varnostnem rokovanju z orožjem.

Rok Krajnc