fbpx

Število okužb v Avstriji še kar narašča! Minister za zdravje svari: V primeru popolne izgube nadzora in sesutja zdravstvenega sistema lahko pride do ponovnega zaprtja!

Foto: STA

“Do novega zaprtja lahko pride le, če popolnoma izgubimo nadzor in če se naš zdravstveni sistem sesuje,” je posvaril avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober potem, ko je postalo jasno, da porastu okužb v državi ni videti konca, in ob tem dodal, da to predvideva pravkar sprejeta novela zakona o covidu.

Po navedbah ministrstva za notranje zadeve so v nedeljo zjutraj v Avstriji zabeležili 662 novih primerov okužbe s koronavirusom, od tega je 279 primerov okužb v prestolnici, na Dunaju.

Dunaju po številu okužb sledijo: Spodnja Avstrija (109), Štajerska (76), Zgornja Avstrija (74), Tirolska (51), Salzburg (27), Predárlska (19), Koroška (18) in Gradiščanska (9). Trenutno imajo v tej alpski državi 8.500 aktivno okuženih ljudi. V bolnišnici jih je 446, od tega 84 na intenzivni negi. Od začetka pandemije pa do nedelje je bilo v Avstriji zabeleženih 42.876 primerov okužb z novim koronavirusom, ozdravljenih je bilo 33.589. Zabeležili so 787 smrtnih primerov.

Foto: STA

Minister za zdravje Anschober je poudaril, da je število novih okužb visoko, a stabilno, ob tem pa dodal, da mora kljub temu pričeti število okužb padati. Na upad primerov upa glede na to, da so nedavno uvedli nove zaščitne ukrepe, kot sta obvezno nošenje zaščitnih mask v gostinstvu in za goste ter popis gostov, tako da je mogoče v primeru okužbe stike okuženih takoj odkriti, jih izolirati in s tem zmanjšati število okuženih.

Možna sta dva scenarija
Anschober je v intervjuju za dnevni časopis Österreich v nedeljo dejal, da si vlada močno prizadeva, da bi preprečila drugi val okužb in drugo “zaprtje” Avstrije na gospodarskem in socialnem področju. Zatrdil je, da se to lahko zgodi le, če se “nadzor nad situacijo popolnoma izgubi”. Poudaril je, da je Avstrija zdaj na prelomnici in da sta možna dva scenarija, najboljši in najslabši: stabilizacija epidemioloških razmer in postopno izboljševanje ali pa 2.500 novih primerov na dan. Na vprašanje, ali bi najslabši scenarij z 2.500 novimi okužbami na dan pomenil novo “zaprtje” Avstrije, je minister za zdravje odgovoril, da so tega ne bo prišlo niti v primeru teh številk.

Foto: epa

“Novo zaprtje lahko sledi le, če popolnoma izgubimo nadzor, če se nam zruši zdravstveni sistem, kot predvideva pravkar sprejeta sprememba zakona Covid. Toda še vedno smo daleč od tega,” je poudaril minister Anschober. Izrazil je upanje, da bodo novo sprejeti ukrepi prinesli pozitivne rezultate in da se bo število novih primerov okužbe s koronavirusom do sredine oktobra znatno zmanjšalo. Kot vzrok trenutne rasti in ne tako zavidljive epidemiološke situacije v Avstriji je navedel povratnike s počitnic v tujini, zasebne zabave in zabave po športnih tekmovanjih ter nespoštovanje delovnega časa restavracij do 1. ure zjutraj. Trenutno je več zveznih dežel, ki so se z namenom zmanjšanja števila okuženih, odločile za skrajšanje delovnega časa v gostinstvu z 1. ure zjutraj na 22. uro zvečer, poroča Večernji List.

Nina Žoher